A adus Austria în România: conduce o afacere de peste 200.000 de euro cu 10 clase
Emanuel Laeş a plecat la 17 ani în Austria, unde a pornit de jos, ca muncitor necalificat în construcţii şi a ajuns mai apoi şef de şantier. Timişoreanul a investit toţi banii pe care i-a câştigat într-o pensiune, punând bazele turismului de pe Cheile Nerei. Emanuel Laeş a avut curajul să investească o avere pentru a-i copia pe austrieci.
Ema s-a născut şi a crescut în Timişoara. Toate vacanţele din copilărie le-a petrecut însă la ţară, în Sasca Română, pe Cheile Nerei. Încă de la 14 ani, timişoreanul visa să plece din România, dar oportunitatea a apărut în 1990, la vârsta de 17 ani, când a plecat în Austria la fratele său. Aici a lucrat în construcţii şi la un restaurant. „Am pornit de jos, iar apoi am ajuns să conduc un excavator de 40 de tone şi să fiu şef de şantier”, povesteşte Emanuel Laeş.
VEZI AICI GALERIE FOTO DE PE CHEI!
Prima investiţie din Sasca Română
În 1999 a decis să investească tot ce a câştigat în Austria, a preluat modelul austriac şi a construit prima pensiune de pe Cheile Nerei, la Sasca Română. „Am hotărât să investesc la Sasca pentru că sunt sentimental”, mărturiseşte bărbatul cu 10 clase care gestionează o afacere de peste 200.000 de euro. "Nu trebuie să ai studii în turism. Dacă vrei să faci ceva, înveţi", a spus Ema. În 2004, acesta a decis să vină definitiv în România şi să se ocupe numai de pensiunea de la Sasca.
„Proprietar” pe Cheile Nerei
Tânărul a fost suficient de ingenios încât să-şi cumpere domeniul web www.cheilenerei.ro şi să înregistreze marca la OSIM. Încet încet, acesta a ajuns să controleze tot ce înseamnă turism pe Cheile Nerei. „Zona se dezvoltă. Lumea vede că e o chestiune serioasă. Turistul trebuie să aibă cât mai multe posibilităţi de petrecere a timpului liber şi de agrement. Poate să facă trasee turistice, să facă rafting, să viziteze cheile cu barca sau să meargă cu ATV-urile”, a spus Ema. Acesta susţine că până acum investiţia pe care a făcut-o în România după anii petrecuţi în Austria a meritat.
Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi pentru a dezvolta zona?Tot timpul trebuie să aduc ceva nou, un camping, anumite facilităţi de cazare. Tot ce se poate face în agroturism o să fac. Nu trebuie şcoală în domeniu, ci doar voinţă. Cum se implică autorităţile în dezvoltarea zonei? Dar localnicii?Autorităţile sunt cu treaba lor, eu îmi văd de ale mele. Important este să modernizeze infrastructura pentru că de asta este nevoie tot timpul. Referitor la oamenii de aici, sunt prea puţini tineri, iar ceilalţi sunt cu alte mentalităţi, dar ne înţelegem foarte bine.
Profil:
Născut. 16.04.1972Studii. 10 claseExperienţă. Turism