A cântat la vioară pe masa de operaţie, în timpul intervenţiei pe creier

12 august 2014 17:21   Actualitate
Ultima actualizare:

Roger Fisch, maestru de concert în orchestra din Minnesota fost diagnosticat în 2009 cu o boală asemănătoare Parkinsonului. Boala îi afecta acestuia partea a creierului responsabilă de controlul mişcărilor, care trimitea către corp semnale anormale. Muzicianul a fost de acord cu o intervenţie chirurgicală experimentală care a implicat plasarea unor electrozi direct pe porţiunea de creier afectată. Pentru ca medicii să poată pune aceste instrumente direct pe părţile cerebrale afectate, Roger a fost nevoit să cânte la vioară chiar pe masa de operaţie.

Un violonist din Minnesota a ajutat chirurgii să-i localizeze porţiunea de creier afectată, cântând la instrumentul care l-a făcut celebru. Roger Frisch a fost diagnosticat în 2009 cu tremurături necontrolate. Acestea au început să-i afecteze capacitatea de a-şi controla mişcările, fapt ce-i ameninţa cariera. Medicii au decis să-i îndepărteze acea porţiune de creier apectată, prin intermediul unei intervenţii chirurgicale experimentale. "M-am îndrăgostit de vioară înainte să învâţ să cânt. Încă din copilărie, mi-am dat seama că vrea să-mi petrec viaţa cântând într-o orchestră", a declarat acesta pentru everydayhealth.com.

Bărbatul a fost anesteziat parţial, astfel încât să fie conştient şi să poată cânta la vioară pentru ca medicii să localizeze cu precizie zona cu probleme. Intervenţia nu era neapărat necesară unui om cu un job care nu implica o sensibilitate şi o coordonare a mişcărilor mâinilor, dar fiind violonist această problemă putea să-i incheie prematur cariera. Chiar dacă ştia că o astfel de intervenţie e singura modalitate prin care îşi poate ssalva cariera, Roger a avut nevoie de aproximativ 5 ani pentru a fi de acord cu operaţia.

Mai multe