A crescut concentraţia de plumb în Dunăre!

13 octombrie 2010 17:04   Actualitate
Ultima actualizare:

În timp ce specialiştii încearcă să liniştească populaţia din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, că apa Dunării e bună de băut, rezultatele analizelor de laborator sunt îngrijorătoare.

În Dunăre, la Baziaş, concentraţia de plumb şi de arseniu a crescut. Specialiştii Societăţii de Apă-Canal din Drobeta Turnu Severin au analizat în laborator probe de apă recoltate din Dunăre.

La arseniu, valoarea a fost de 18 micrograme pe litru, faţă de o medie de 15, 16 micrograme. De obicei, plumbul are o concentraţie de 2 - 3 micrograme pe litru, iar marţi au fost înregistrate 5 micrograme.

Creşterea la ambele metale este de 2 până la 3 micrograme pe litru şi este, potrivit specialiştilor, nesemnificativă, pentru că maximum admis este de 50 micrograme.

Chimiştii susţin că aceste creşteri de valori la metalele grele nu pun în pericol alimentarea cu apă a oraşului şi nici sănătatea populaţiei.

Specialiştii susţin, de asemenea, că volumul mare de apă din lacul de acumulare de la Porţile de Fier I va dilua mult concentraţiile de substanţe toxice şi acestea vor scădea până să ajungă la priza de apă.

„Nu trebuie să ne facem probleme şi să creăm alertă în rândul populaţiei. Vedem ce va fi şi mâine", a declarat Ilie Pisoi, directorul Societăţii de Apă-Canal din Severin. Dunărea înregistrează, în continuare, valori normale ale PH-ului, de 7,86 de unităţi.

Mai multe