A dat 100.000 $ să-şi facă o dublură la căţel

9 aprilie 2014 18:54   Actualitate
Ultima actualizare:

S-a născut primul căţel clonat din Marea Britanie! Rebecca Smith a plătit 100.000 $ (circa 324.000 lei) unui laborator din Coreea de Sud pentru a-l obţine pe "Mini Winnie", clona câinelui ei, Winnie.

Rebecca Smith, o tânără de 29 de ani din Londra, îl iubeşte atât de mult pe câinele ei, Winnie, un teckel de 12 ani, încât a cheltuit o sumă uriaşă, suficientă pentru a cumpăra o casă, ca să-l cloneze. Ştiind că speranţa de viaţă a dulăului ei nu poate depăşi 15 ani, Rebecca s-a hotărât să-şi procure deja o clonă a acestuia. A luat legătura cu un laborator experimentat din Seul, care i-a cerut să trimită o mostră de ţesut din pielea animalului, în azot lichid.

Tânăra s-a dus personal la Seul şi a asistat la procesul de clonare a câinelui. Celule ADN din pielea lui Winnie au fost introduse într-un ovul fecundat al unui câine donator de aceeaşi rasă. După ce s-a obţinut embrionul clonat, acesta a fost introdus în uterul unei căţele ca mamă purtătoare. Căţelul clonat, "Mini Winnie", s-a născut prin cezariană la 30 martie şi cântăreşte acum peste o jumătate de kilogram.

"Am văzut când a venit pe lume. Este exact ca şi Winnie. E identic!", spune Rebecca, acum în al nouălea cer de fericire. "Ca personalitate nu ştiu încă dacă sunt identici. Dar ca înfăţişare nu este nici o îndoială", mărturiseşte ea.

Snuppy, primul câine clonat din istorie

Snuppy, copia unui ogar afgan, a fost primul câine clonat, în 2005. S-a reuşit obţinerea lui după 1.095 de încercări eşuate. Clonarea a fost realizată de o echipă de la Universitatea Naţională din Seul, Coreea de Sud. S-a folosit aceeaşi metodă de clonare ca şi în cazul oiţei Dolly, primul mamifer clonat în 1996.

Mai multe