A primit un nou chip după ce a fost împuşcată în faţă - VIDEO

18 iulie 2010 14:16   Actualitate
Ultima actualizare:

Americanca Chrissy Steltz a rămas la 16 ani fără nas, ochi şi o parte din scheletul capului pentru că o puşcă i s-a descărcat în faţă. O echipă de medici a realizat o proteză care ascunde cicatricele rămase în urma accidentului şi-i permite americancei de 27 de ani să-şi arate din nou faţa.

În martie 1999, în ­Milwaukie, statul Oregon, prietenii lui Chrissy Steltz, pe atunci în vârstă de 16 ani, furaseră o puşcă şi se jucau cu ea. Arma s-a descărcat accidental când unul dintre ei, beat fiind, a îndreptat-o spre faţa lui Chrissy. „I-am spus: «las-o jos până nu omori pe cineva». El mi-a zis că nu era încărcată", îşi aminteşte Steltz.

Medicii au fost nevoiţi să-i taie două treimi din faţă pentru a o putea salva. Steltz a intrat în comă şi a stat şase săptămână în spital. Când şi-a revenit, a primit cumplita veste: nu mai avea nici ochi, nici nas, şi-a pierdut parţial gustul şi auzul.

Medicul Eric Dierks, chirurgul maxilofacial care a operat-o pe Steltz când a fost adusă la spital şi s-a ocupat de ea şi în următorii 11 ani, a ajutat la crearea unei proteze pentru faţă.

Împuşcătura i-a distrus chipul

„Explozia i-a golit cavitatea oculară stângă, i-a distrus nasul, structurile osoase din centrul feţei şi i-a afectat ochiul drept astfel încât şi-a pierdut vederea", explică medicul, citat de The Daily Mail.

„Este un caz unic să ai leziuni atât de extinse în partea centrală a feţei, care te fac să nu mai vezi cu niciun ochi şi să-ţi pierzi nasul, dar permit rănii de la baza craniului să se vindece", scrie Adevărul.

În creierul lui Steltz au rămas însă zeci de alice, înfipte atât de adânc în creier încât nu vor putea fi scoase vreodată. După accident, americanca a învăţat să citească în Braille şi să se folosească de un baston special pentru a putea merge. De asemenea, a purtat mereu pe faţă o mască de dormit.

Anul trecut a devenit mamă

Steltz a refuzat însă să-şi petreacă viaţa plângându-şi de milă. La şcoala pentru nevăzători l-a cunoscut pe Geoffrey ­Dilgers, care i-a devenit partener de viaţă. În iulie anul trecut, Steltz a născut un băieţel. Şi-a dorit proteza pentru ca fiul ei să poată vedea că şi mama lui arată ca un om.

Pentru că în urma exploziei Steltz a rămas fără cavitate oculară şi fără cavitatea nazală, medicii au decis că cea mai bună soluţie este o proteză facială, şi nu un transplant de faţă. O echipă de doctori a realizat proteza cu ţesut osos din piciorul ei drept, grefe de piele şi zeci de şuruburi şi plăci din metal. După ce au făcut matriţa, medicii au pictat ochii şi nasul folosind fotografii mai vechi ale lui Steltz.

Mai multe