Absolvenţii de la ''Spiru Haret'' susţin degeaba examenul de licenţă din toamnă

5 august 2010 14:45   Actualitate
Ultima actualizare:

Studenţii înscrişi în perioada 2005-2008 în primul an de studiu, la programele ID şi FR, au obţinut o diplomă total nefolositoare, deoarece Ministerul Educaţiei refuză să le recunoască.

Cei de la "Spiru" menţionează că au primit aprobarea celor de la Minister pentru sesiunea din această toamnă, care va duce la recunoaşterea diplomelor.

Din păcăte pentru toţi cei implicaţi, Ministerul Educaţiei anunţă: ''Reorganizarea licenţei nu este o măsură legislativă. Universitatea nu poate să dea de două ori licenţa în condiţii identice''. Declaraţia a fost făcută de Gabriel Ispas, şeful Direcţiei Juridice din cadrul MECTS, pentru realitatea.net.

Ispas a menţionat că Ordonanţa 10 din 2009 permite continuarea studiilor la programe acreditate sau autorizate doar pentru cei care nu au susţinut lucrarea de licenţă până la data emiterii Ordonanţei, respectiv anul 2009. Actul nu face însă nicio referire la cei licenţiaţi deja, diplomele acestora fiind practic în afara legii.

Iată ce răspund cei de la "Spiru Haret": "Noi organizăm sesiunea de reexaminare pentru licenţă şi am cerut acordul Ministerului şi l-am obţinut pentru organizarea unei sesiuni extraordinare septembrie pentru a veni în întâmpinarea absolvenţilor de pe urma aplicării abuzive de către unele organe administrative din teritoriu şi din Capitală, în privinţa valabilităţii diplomei". (Corneliu Toader, purtător de cuvânt Universitatea "Spiru Haret")

Se dau asigurări că diplomele vor fi recunoscute. "E vorba de certitudine, pentru că în conformitate cu ordonanţa 10 această diplomă va fi emisă cu toate prerogativele, drepturile şi competenţele care îi vor permite să fie agreată şi acceptată legal de toate forumurile de angajatori din România", a mai spus Corneliu Toader.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin însă că Universitatea a solicitat aprobarea organizării unei sesiuni de licenţă şi nu a unei relicenţieri. Mai mult, ei spun că deocamdată nu există din punct de vedere legal termenul de relicenţiere. Astfel, organizarea unui nou examen de licenţă pentru studenţi care au susţinut deja acest examen nu este susţinut prin niciun act legislativ în vigoare.

Gabriel Ispas: "Dacă universitatea consideră că sunt legale să cheme în judecată Ministerul"

"Legea îmi spune clar la ce formă de învăţământ se organizează programele de studii. Orice e făcut în afara legii atrage răspunderea universităţii. Ministerul recunoaşte orice studiu care se face la programe de studiu organizate la forme de învăţământ autorizate şi acreditate şi trecute în hotărârile de Guvern. Universitatea i-a şcolarizat, universitatea să le spună ce să facă. Dacă universitatea a încasat taxe să le spună cât de legale sunt programele respective. Dacă sunt legale sau consideră universitatea că sunt legale să cheme în judecată Ministerul şi promit că ne judecăm repede", a declarat Gabriel Ispas.

Aproximativ 15.000 de absolvenţi au obţinut diplome de licenţă care nu sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei şi vor trebui să susţină din nou examenul.

Mai multe