Acceleratorul de particule, stricat de câteva firimituri de pâine

9 noiembrie 2009 11:45   Actualitate
Ultima actualizare:

Chiar şi cel mai sofisticat instrument ştiinţific din lume, acceleratorul de particule LHC al CERN, poate fi inactivat din cauza unei păsări şi a câtorva bucăţele de pâine scăpate de aceasta asupra unei instalaţii externe de răcire.

Firimiturile de pâine scăpate de o pasăre au provocat un scurt circuit săptămâna trecută, ducând la o uşoară încălzire a acceleratorului de particule, conform unui comunicat CERN.

"Marţi, 3 noiembrie, o pasăre ce transporta o bucată de pâine a provocat un scurt circuit asupra unei instalaţii electrice exterioare a acceleratorului de particule, ce alimenta sectoarele 7-8 şi 8-1 ale LHC", se precizează în comunicatul CERN.

"Firimiturile de pâine au provocat o întrerupere a activităţii sistemului de răcire al LHC, ducând la o uşoară încălzire a instalaţiei, temperatura urcând de la 0 absolut (-273,15°C), până la -268°C", a precizat şi Renilde Vanden Broeck, un purtător de cuvânt la CERN.

"Totul a revenit la normal câteva ore mai târziu, iar reactorul a fost reactivat în noaptea de 5 noiembrie", a mai adăugat ea.

Construirea acestui instrument ştiinţific de o precizie neegalată, a durat mai mult de 12 ani, a mobilizat peste 7.000 de fizicieni şi a costat 3,76 miliarde de euro.

Mai multe