Actele adiţionale semnate cu banca rămân în vigoare

3 noiembrie 2010 18:19   Actualitate
Ultima actualizare:

„Ordonanţa 50 reglementează viitorul, pentru că există tentaţia băncilor de a introduce noi comisioane pentru cei care au credite şi mai ales pentru cei care întârzie şi îşi reeşalonează creditele”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Suficient cât să creeze haos în rândul băncilor, dar şi al clienţilor, care nu mai înţeleg ce se va întâmpla cu creditele lor aflate acum în derulare.

Bancherii aşteaptă cu sufletul la gură forma finală a proiectului de lege, care se află în dezbatere, în Parlament.

„Dacă OUG se referă doar la creditele noi, sau şi la cele în derulare, asta numai Parlamentul va decide", ne-a spus Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Că este sau nu retroactivă, un lucru este cert. Toate contractele de credit vor suporta modificări, iar actele adiţionale pe care le-aţi semnat cu banca, rămân în vigoare.

Avocaţii spun că o OUG neretroactivă, adoptată acum, nu poate „umbla" pe contracte semante cu ani în urmă, dar, în momentul publicării legii în Monitorul Oficial, toate contractele în vigoare sunt considerate modificate automat.

„Asta înseamnă că banca trebuie să renunţe la unele comisioane, să asigure clientul că nu vor mai mări artificial costurile. Dar problema la creditele vechi este că suportăm dobânzi cu mult mai mari decât cele aplicate în prezent la creditele noi şi asta nu poate îndrepta Ordonanţa. Nu ne poate reduce costurile", spune avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă o parte dintre clienţii nemulţumiţi.

Mai multe