Acum poate să-şi mângâie nepotul cu noua mână

4 ianuarie 2013 16:04   Actualitate
Ultima actualizare:

În urmă cu nouă zile, Mark Cahill (51 de ani), din West Yorkshire, Marea Britanie, avea mâna dreaptă paralizată. N-o mai putea mişca în urma unei infecţii generate de o criză de gută. Ieri, însă, englezul îşi mişca degetele pentru prima dată în ultimii cinci ani, devenind, astfel, primul englez care a făcut un transplant de mână de la un donator aflat în moarte cerebrală.

Operaţia, care a durat opt ore, va rămâne în istorie pentru faptul că mâna pacientului a fost îndepărtată în timpul aceleiaşi intervenţii. Până acum, receptorii îşi pierduseră mâna înainte ca un donator să fie găsit, potrivit dailymail.co.uk.

La nouă zile de la operaţie, Mark îşi poate mişca deja degetele

"Această operaţie mi-a schimbat viaţa", a spus Mark, care speră să se întoarcă cât mai repede la locul de muncă, el fiind proprietarul unui bar.

"Este extraordinar să mă uit la această mână şi să o văd că se mişcă. Înainte de operaţie nu puteam să-mi leg şireturile la pantofi sau să-mi închei nasturii la cămaşă, să mănânc sau să mă joc cu nepotul meu cu jucăriile. Sper că, în curând, voi putea face toate aceste lucruri", mărturiseşte Mark. Acesta le-a mulţumit medicilor de la Leeds General Infirmary, care au efectuat operaţia, dar şi familiei donatorului.

Iată cum a decurs operaţia pas cu pas

"A fost un gest remacarcabil pe care l-au făcut pentru mine", a completat Mark.

Profesorul care a condus echipa medicală, Simon Kay, a declarat că "operaţia a fost pregătită timp de doi ani, iar echipa chirurgicală aştepta un donator compatibil încă din noiembrie şi iată că a apărut în a treia zi de Crăciun".

"În 27 decembrie, la ora 20.00, am primit un telefon de la spital şi mi-au spus să vin, pentru că s-ar putea să fii găsit un donator. A fost un şoc. Când am ajuns la spital mai era un posibil receptor. Ni s-au făcut teste şi medicii au ajuns la concluzia că eu mă potrivesc cel mai bine", a povestit Mark.

Prof. Kay a spus că, deşi operaţia este asemănătoare cu intervenţia în cazul implantării propriei mâini după ce aceasta a fost distrusă într-un accident, presupune mai multe probleme. Şi asta, pentru că există riscul ca organismul pacientului să respingă mâna donată.

"Dacă totul va merge bine în decurs de 18 luni, sper ca pacientul să poată să strângă bine mâna, să aibă o sensibilitatea bună şi să aibă o precizie bună în a apuca obiectele", a completat profesorul.

Mai multe