Adevărul despre scufundarea Titanicului! Capitanul navei ar fi fost beat când nava s-a lovit de iceberg

9 martie 2012 15:21   Actualitate
Ultima actualizare:

O scrisoare care nu a apărut public până acum, a unei supravieţuitoare de pe Titanic, relevă faptul că Edward Smith, căpitanul vasului, era sub influenţa băuturilor alcoolice atunci când nava s-a lovit de iceberg.

Emily Richard povesteşte în scrisoarea scrisă la două zile de la accident, pe când se afla pe nava Carpathia, că Smith consumase alcool la barul vasului cu puţin timp înainte ca Titanicul să se lovească de iceberg.

Istoria a consemnat faptul că Smith participase la o petrecere cu puţin timp înainte ca vasul să naufragieze, el intrând în cabina personală înainte ca Titanicul să lovească icebergul. Căpitanul a fost trezit înainte de miezul nopţii şi a fost văzut ultima dată în viaţă atunci când a luat decizia eroică de a se scufunda odată cu vasul al cărui căpitan era.

Supravieţuitoarea naufragiului, Emily Richard, menţionează în scrisoarea scrisă la două zile de la accident, pe când se afla pe nava Carpathia, că Smith consumase alcool la barul vasului cu puţin timp înainte ca Titanicul să se lovească de iceberg.

Au existat de-a lungul timpului multe mituri conform cărora căpitanul era beat în timpul dezastrului din 1912, dar nu au fost găsite niciodată dovezi. Scrisoarea lui Emily Richards către soacra ei vine să susţină această teorie. "Nava a lovit un iceberg, duminică, la 11 noaptea. Căpitanul era jos, în salon, consuma alcool, şi a desemnat pe altcineva să conducă nava. A fost vina căpitanului. Săracul meu frate George... S-a înecat din câte ştim noi", scria Emily Richards, care a supravieţuit naufragiului, împreună cu cei doi fii ai ei.

Scrisoarea de pe Carpathia a lui Emily Richard, împreună cu o alta scrisă atunci când a ajuns la New York, a fost făcută publică la 100 de ani de la naufragiul Titanicului. Cele două scrisori au rămas în familie pentru 75 de ani, până când au fost cumpărate de un colecţionar, fără ca ele să fie însă făcute publice.

Emily Richard era însoţită pe Titanic de cei doi fii ai ei, sora Nellie, mama Elizabeth şi fratele George. Ultimul a fost singura victimă a familiei.

Cele două scrisori urmează să fie scoase la licitaţie pentru aproximativ 24.000 de euro.

Investigaţia britanică a naufragiului din 1912 l-a exonerat de orice vină pe căpitanul Edward Smith. Un expert în accidentul din 1912 consideră că scrisorile lui Emily Richard nu pot fi considerate dovezi pentru că "femeia era sub influenţa unor emoţii foarte puternice şi voia să dea vina pe cineva, alesul ei fiind căpitanul Titanicului".

Citeşte şi Imagini ironice cu «eroii» de pe «Titanicul» din Mediterană

Mai multe