Adio «Prima Casă», dacă nu este reabilitată termic!
Noutatea absolută este faptul că statul garantează şi împrumuturile pentru construirea de locuinţe de la zero, în asociere.
Construcţia va fi finanţată pe etape de execuţie, şi nu cum se făcea înainte, când se acorda finanţarea doar dacă locuinţa era la cheie.
În primul rând, trebuie să se asocieze minimum şapte persoane şi să deţină un teren comun.
Nu.
Nu.
* În ce clasă de eficienţă energetică trebuie să se încadreze o locuinţă pentru a putea fi cumpărată prin "Prima Casă"?Din momentul introducerii certificatului energetic, locuinţele cumpărate prin "Prima Casă" trebuie să se încadreze în una din clasele A, B sau C de eficienţă energetică. Din păcate, majoritatea blocurilor vechi din România se clasifică între C şi D, iar în urma reabilitării termice ajung în zona B sau A.
Cel mai important este ca solicitantul să nu deţină sau să nu fi deţinut o locuinţă în proprietate, individual sau în comun, împreună cu soţul sau soţia, ori cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost obţinută, cu excepţia cotelor părţi din locuinţele dobândite prin moştenire.
Garanţiile sunt acoperite cu ipotecă legală de rang I asupra imobilelor cumpărate prin "Prima Casă", în favoarea statului, şi e valabilă pe întreaga perioadă a finanţării. Până la data recepţiei finale a locuinţelor, va fi aplicată ipotecă legală de rang I şi asupra terenurilor pe care urmează să fie construite casele.
* Când se poate înstrăina locuinţa?Nu este permisă înstrăinarea pe o perioadă de cinci ani, iar grevarea cu alte sarcini este interzisă pe toată durata finanţării.
* Care sunt costurile finanţărilor acordate în cadrul programului?Costurile cuprind rata dobânzii EURIBOR la 3 luni, plus o marjă de maximum 4% pe an, pentru creditele în euro. Pentru cele în lei, costurile presupun o rată a dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă maximă de 2,5% pe an. La acestea se adaugă şi comisionul de gestiune datorat Fondului de Garantare, de 0,37% pe an, calculat la soldul finanţării.
Citeşte şi: