Africa de Sud între adevăr şi legendă

13 iunie 2010 18:04   Actualitate
Ultima actualizare:

Despre Africa de Sud jumătate e adevăr, jumătate legendă. Suntem de 4 zile în ţara care găzduieşte CM şi impresiile contradictorii persistă.

Să o luăm cu începutul. Ca dezvoltare, infrastuctură şi economie, ţara lui Nelson Mandela e America Africii. Nu se compară cu nici o altă surată neagră, dovadă că Mondialul a fost găzduit aici.

E un eveniment care a necesitat investiţii de sute de milioane de euro şi la care, din păcate, România nu ar putea visa nici în următorii 50 de ani! Există autostrăzi, şosele suspendate chiar şi în oraşe, multă verdeaţă, clădiri înal­­te şi luminoase.

Nu vezi picior de câine vagabond pe stradă, pubelele nu sunt pline cu şobolani, iar vacile şi caii nu circulă paralel cu maşinile. Şi totuşi, Africa de Sud e departe de a fi o ţară perfectă.

Rata şomajului este înfiorătoare: 43 la sută! Puţin mai mare e speranţa de viaţă: 50 de ani la bărbaţi, 54 la femei.

„Diferenţa este imensă între clasele sociale. Cei cu bani sunt putrezi de bogaţi, iar săracii, muritori de foame. Sunt foarte puţini cei care fac parte din clasa de mijloc", povesteşte un şofer de autobuz. Lucrează pentru o firmă de stat, care, pe durata CM, asigură transportul pentru jurnalişti de la stadioane până la zonele centrale ale oraşului. Câştigă lunar 6.000 de rand (aproximativ 650 euro) şi e mulţumit. „Nu e mult, dar cu suma asta duc o viaţă decentă. Am o casă, cei trei copii merg la şcoală, am ce pune pe masă pentru familie şi, o dată pe lună, ne permitem să ieşim la un resta­­urant", continuă şoferul autocarului FIFA.

6 milioane de persoane infectate cu HIV

Şoferii de taxi sunt oamenii buni la toate în Africa. Te duc oriunde, ştiu cum să păcăleasă poliţia şi îţi pot aduce o femeie în pat în maximum 30 de minute.

Ghinionul lor e că toţi turiştii ştiu că SIDA şi Hepatita C pândesc precum leii din savană, Africa de Sud fiind pe primul loc în lume la numărul de persoane infectate cu HIV, aproape şase milioane, drept pentru care prostituţia nu e o sursă stufoasă de venit pe perioada CM.

Preţurile sunt acceptabile

Pentru turişti, Africa de Sud nu e o ţară foarte scumpă. Poţi mânca la restaurant cu 20 de euro, dar ai la dispoziţie şi McDonalds, KFC sau alte fast-food-uri. Preţurile la alimente în supermarket sunt mai mari ca în România, o pâine fiind 3 lei, un litru de lapte 6 lei, un litru de apă 5 lei.

Benzina e mai ieftină: doar 3,6 lei un litru. Taxiurile sunt cele mai folosite mijloace de transport, pentru că sunt relativ ieftine, confortabile şi te feresc de necazuri. Piesa de rezistenţă a sud-africanilor e aşa-numitul „Shosholoza", un fel de personal de la noi, care face 26 de ore de la Johannesburg până la Cape Town.

INEDIT

 În Africa de Sud se conduce pe banda stângă, la fel ca în Anglia şi fostele colonii britanice, iar maşinile au volanul pe dreapta.

Nu există regula priorităţii de dreapta, are întâietate cel care ajunge primul cu maşina în intersecţie.

 Africa de Sud e ţara în care s-a făcut primul transplant de inimă, în 1967, la Cape Town.

 Vinurile sud-africane rivalizează cu cele franceze şi italiene, fiind printre cele mai apreciate din lume.

 Circa 3.000 de români trăiesc în Africa de Sud, majoritatea în Cape Town şi Johannesburg.

Mai multe