Ai invitaţi la masă? Iată cum te pregăteşti

12 decembrie 2009 16:42   Actualitate
Ultima actualizare:

Pregătirile depind în primul rând de numărul de persoane invitate. În sufrageria unui apartament obişnuit încap maximum 10 persoane. Pentru ca toţi invitaţii să se simtă bine, fiecare trebuie să aibă un spaţiu de minimum 50 cm.

Asiguraţi-vă că aveţi tacâmurile necesare. Fiecare farfurie trebuie dublată, la mesele festive, de o alta, pe care doar să punem farfuria din care mâncăm. Mai aveţi nevoie de farfurii mijlocii pentru aperitiv, de boluri pentru supă, de un alt set de farfurii pentru felul principal şi de încă un set, mai mici, pentru desert.

Toate tacâmurile şi farfuriile existente pe masă la un fel de mâncare trebuie să fie din acelaşi model. Masa de prânz poate începe în jurul orelor 12.00-14.00 şi durează circa două ore, iar masa de seară începe la ora 20.00 şi poate dura oricât.

Curăţenia

Nu numai masa trebuie să arate bine, ci şi locuinţa. Prima impresie despre casa unui om ne-o facem la intrare. Dacă holul e plin de haine şi încălţăminte, are un aspect deplorabil. Baia trebuie să fie şi ea impecabilă.

Apoi, nimeni nu va înghiţi cu noduri dacă bucătăria străluceşte de curăţenie. Fripturile şi sărmăluţele pot fi extraordinare, însă nu dă bine să parfumaţi întreaga locuinţă cu mirosul lor. Se gătesc cu o zi înainte, pentru a avea timp să aerisiţi.

Aranjarea tacâmurilor

În primul rând, e de preferat să folosiţi o faţă de masă din in, curată şi apretată, în locul uneia dintr-o ţesătură scumpă, dar plină de pete. Farfuria pentru primul fel se aşază deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea, sau alături, sub furculiţă, se pune şervetul. Locul furculiţelor e la stânga farfuriei, aliniate de la stânga spre dreapta, în ordinea utilizării lor, şi se pun cu dinţii în sus.

Cuţitele stau în dreapta, cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării (cel mai îndepărtat fiind pentru primul fel de mâncare). În faţa farfuriei stă lingura, cu partea adâncită în sus, şi, eventual, linguriţa de desert. Nu vom aşeza alături mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe, dacă e nevoie de mai multe, acestea se pun alături, pe o măsuţă.

Nu se pun pe masă

Oţetul, muştarul, smântâna sau ketchup-ul se aduc la masă doar dacă cineva le cere. Nici scobitorile nu-şi au locul pe masă pentru că oricum nu se folosesc în public. Cine are neapărată nevoie se va duce la baie. Pe masă se ţin solniţele şi recipientele pentru piper.

Vă trebuie trei tipuri depahare

Locul paharelor e în faţa farfuriei, spre dreapta. Se pune un pahar de ţuică, unul de vin şi unul de apă. Ele trebuie să facă parte din acelaşi serviciu. "Nu improvizaţi şi nu daţi mese festive dacă nu aveţi cele necesare", spune Aurelia Marinescu.

După utilizare, paharele de ţuică se iau de pe masă. Sticlele de vin şi de apă se pun simetric la îndemâna bărbaţilor, care vor turna în pahare. Nu se umplu decât după ce s-au golit.

Nu-ţi «îndopa» musafirii!

Un prost obicei al românilor e de a-şi obliga musafirii să mănânce mai mult decât pot. Nu umple farfuriile până la refuz pentru că, de cealaltă parte, regula bunelor maniere spune că, din respect pentru gazdă, e frumos să mâncăm tot din farfurie. Nu îţi lăuda singură preparatele, pentru a-i îmbia pe invitaţi.

Sfaturi:

- Şampania se poate bea la începutul sau la sfârşitul mesei, coniacul se bea doar la sfârşit;

- Scobitorile nu se ţin pe masă şi nici nu se utilizează în public;

- Musafirii nu se descalţă atunci când intră în casă;

- Vinurile albe seci se dau înaintea celor roşii. Mai întâi se servesc vinuri slabe, apoi cele tari. Nu se servesc vinuri la deserturile din ciocolată.

Mai multe