Ai rămas lefter? Banca vine acasă să-ţi aducă bani

5 iulie 2010 14:54   Actualitate
Ultima actualizare:

Dacă nu-ţi permiţi să faci un credit bancar pentru că nu îndeplineşti condiţiile de creditare, poţi să apelezi la un credit la domiciliu. Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne spune tot ce trebuie să ştim înainte de a ne decide să facem astfel de împrumuturi.

Creditul la domiciliu se adresează persoanelor cu venituri modeste, care sunt excluse de la finanţare pentru că nu îndeplinesc toate criteriile impuse de instituţiile de credit: au venituri mai scăzute decât pragul impus de creditori, solicită împrumuturi mai mici decât valoarea minimă impusă de bancă sau figurează cu restanţe la Biroul de Credit.

Întârzierile nu se penalizează

 Rambursarea ratelor este flexibilă, iar întârzierile nu se penalizează. De exemplu, există societăţi de finanţare care, atunci când clienţii întâmpină dificultăţi la achitare, le reeşalonează ratele fără costuri suplimentare.

Clienţii care apelează la împrumuturi la domiciliu contractează sume mici, în numerar şi pe termen scurt. De obicei, aceştia folosesc banii pentru a-şi cumpăra bunuri de strictă folosinţă sau pentru a plăti cheltuieli curente, cum ar fi anumite facturi la utilităţi, îmbrăcăminte sau cadouri pentru ocazii speciale.

Valoarea DAE este mare

 Creditul la domiciliu are un cost format dintr-o singură taxă, care este fixă şi se cunoaşte de la începutul semnării contractului. Costul este inclus într-o rată săptămânală, depinde de valoarea creditului şi de durata de rambursare.

Cea mai mare problemă pe care o prezintă acest tip de împrumut este faptul că DAE (dobânda anuală efectivă) este foarte mare.

Acest cost ridicat al DAE este motivat de instituţiile financiare prin marja de risc pe care şi-o asumă şi prin faptul că agenţii se deplasează la domiciliul clienţilor atât pentru acordarea creditului cât şi pentru încasarea ratelor aferente. În plus, în cazul în care apar întârzieri la plată, costul creditelor la domiciliu nu se modifică. Astfel, ratele tale vor fi fixe până la achitarea creditului.

Condiţii de acordare şi rambursare

Pentru a obţine un împrumut, solicitantul trebuie să prezinte fluturaşul de salariu, cuponul de pensie sau o adeverinţă de venit care să ateste că obţine venituri cu caracter de permanenţă.

Astfel, sunt luate în calcul venituri din salarii, din pensii, din activităţi pe cont propriu, dar şi alte tipuri de venituri obţinute de solicitanţi care pot fi justificate cu documente legale.

Creditele la domiciliu se acordă de către instituţii financiare nebancare, instituţii a căror activitate este reglementată de Banca Naţională a României prin ordonanţa 28/2006.

În cazul în care solicitantul deţine şi alte credite, trebuie ţinut cont şi de ratele aferente acestora, atunci când se determină gradul de îndatorare al clientului.

Suma tuturor ratelor la creditele de consum nu trebuie să depăşească 30% din venitul lunar. Dacă persoana respectivă mai are de rambursat şi un credit pentru investiţii imobiliare, suma ratelor poate urca la maximum 40% din venitul net.

Iată cum poţi intra în posesia banilor

Cum funcţionează sistemul de acordare a creditelor la domiciliu, ne explică specialistul Click!, Alexandra Popa. Iată mai jos care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi.

Dacă te-ai hotărât să apelezi la credite la domiciliu, trebuie să contactezi telefonic instituţia creditoare. Unul dintre agenţii companiei respective se va deplasa la domiciliul tău pentru acordarea împrumutului.

Acesta se acordă în numerar, fără giranţi, fără garanţii, iar rambursarea se face în rate săptămânale. Clientul nu trebuie să se deplaseze la ghişeele creditorului pentru a achita ratele. Reprezentantul instituţiei creditoare va vizita clientul direct la domiciliul său pentru încasarea sumelor de bani.

Creditele se acordă pe perioade scurte de timp

Creditele disponibile sunt de valori mici, de regulă sub 3000 lei şi se acordă pe perioade scurte de timp, de la o lună la 1 an. Împrumutul se primeşte în numerar, ceea ce este avantajos pentru persoanele care nu se simt confortabil cu metodele moderne de plată.

Costul creditului este fix, fără comisioane sau taxe ascunse. Astfel, solicitanţii ştiu de la bun început cât şi cum vor plăti împrumutul respectiv.

Fără taxe ascunse

În plus, sistemul flexibil de rambursare asigură clientul că împrumutul nu îi poate scăpa de sub control. Alte instituţii de creditare aplică penalităţi de întârziere. În ceea ce priveşte creditul la domiciliu, în eventualitatea în care solicitantul nu-şi poate plăti o anumită rată la timp, nu apar cheltuieli suplimentare.

Mai multe