Ai restanţe? Uite cum te înţelegi cu administraţia!
Dacă ai restanţe la întreţinere şi nu ai posibilitatea de a le achita, poţi rezolva problema pe cale amiabilă cu asociaţia de proprietari fără a risca să mai fii dat în judecată. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne spune ce înseamnă procedura de recuperare a restanţelor prin mediere.
Înaintea acţiunii în justiţie, se recomadă ca asociaţia de proprietari să cheme restanţierul la mediere. Cererea de chemare la mediere va fi formulată către biroul mediator de către asociaţia de proprietari.
În acest moment, se încheie un contract de premediere pentru desfăşurarea procedurilor legale de invitare, contractare şi derulare a medierii. Pentru derularea contractului de premediere, persoana care cere medierea trebuie să plătească o taxă de 200 de lei.
Medierea costă 250 de lei
Din acest moment, mediatorul începe procedura legală de invitare şi contractare la mediere. Fixarea datei şi a orei la care are loc şedinţa de mediere este stabilită împreună cu mediatorul în funcţie de agenda fiecărei părţi implicate.
Mediatorul va invita părţile la discuţii preliminare şi, dacă acestea acceptă medierea, are loc semnarea unui contract de mediere. La semnarea acestuia părţile vor plăti o taxă de 250 de lei fiecare.
Nu te înţelegi la mediere? Apeleazăla justiţie!
Medierea se desfăşoară într-un cadru privat şi este confidenţială. Din punct de vedere financiar, este mai puţin costisitoare decât un proces în instanţă.
Pe tot parcursul medierii părţile comunică, pe când în timpul procesului comunicarea nu există. Apelarea la mediere nu anulează accesul la justiţia clasică.
Dacă părţile nu reuşesc să-şi soluţioneze problemele, au posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată.