Ai şase luni la dispoziţie să-ţi asiguri casa
"Asigurarea obligatorie a locuinţei oferă protecţie în caz de inundaţii, alunecări de teren şi cutremure, dar imobilele marcate cu bulină roşie nu vor fi asigurate", ne-au spus specialiştii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite aceste poliţe.
La ce valoare fac asigurarea?
Caracteristicile locuinţei, structura, anul construcţiei şi expunerea la cutremur sau la inundaţii sunt elemente care influenţează suma asigurată pentru locuinţă sau pentru conţinutul acesteia.
Prima de asigurare poate varia în funcţie de suma asigurată şi de riscurile acoperite, dar şi în funcţie de oraşul în care este situat imobilul. De asemenea, poliţa are valori diferite în funcţie de compania la care faci asigurarea.
Standard sau specială?
O poliţă de asigurare standard îţi asigură casa de pericole ca incendiul, trăsnetul, căderea aparatelor de zbor sau explozie. Printr-o anexă la acest contract îţi poţi asigura şi obiectele personale din locuinţă. Dacă locuieşti la casă, poliţa asigură şi clădirile anexe de pe proprietate.
Poliţa de asigurare totală include riscurile asigurate de poliţa standard, dar şi multe altele cum ar fi: cutremur, inundaţii, vandalism, fum, furt, spargerea de geamuri, îngheţ, avalanşe sau grindină. Pe langă acest tip de poliţă pot fi încheiate clauze speciale, prin care se asigură şi alte riscuri.
O astfel de clauză poate include o despăgubire pentru persoanele care se pot răni pe suprafaţa proprietăţii asigurate.
Unde fac poliţa de asigurare?
Asigurarea obligatorie pentru locuinţă poate fi cumpărată de la orice agenţie a unuia dintre cei 13 asiguratori membri ai PAID. Fiecare companie va avea agenţi în toată ţara, inclusiv în mediul rural.
Companiile de asigurări sunt: Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe România, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig şi City Insurance.
Cine nu plăteşte poliţa?
Cei care primesc ajutoare sociale de la autorităţi sau locuiesc în locuinţe sociale sunt exceptaţi de la plata acestei prime. Banii vor fi asiguraţi din bugetul local.
Potrivit lui Marius Bulugea, directorul general al PAID, 5% din proprietarii de case se află în această situaţie, mai precis aproximativ 400.000 de persoane. «Administraţiile locale trebuie să aibă, în bugetele locale, sume destinate acestei categorii», spune Bulugea.
Cât mă costă asigurarea casei?
* Locuinţele sunt împărţite în două categorii, în funcţie de materialele de construcţii utilizate. Pentru cele construite din beton armat şi cărămidă arsă, poliţa costă echivalentul a 20 de euro, despăgubirea maximă ajungând la echivalentul a 20.000 de euro.
* În cazul locuinţelor din materiale de construcţii mai puţin rezistente - cărămidă nearsă, chirpici, vălătuci, poliţa costă numai 10 euro, iar despăgubirea să fie echivalentul a 10.000 de euro.
Cât plătesc dacă nu-mi asigur casa în şase luni?
Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor în termen de şase luni.
Dacă după expirarea acestei perioade refuzi să-ţi asiguri casa, plăteşti o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Constatarea contravenţiilor se face de către primari şi persoanelor împuternicite de aceştia.