Alarmă de atac cu rachete la tabăra românească din Afganistan! Ponta, adăpostit de urgenţă

29 iunie 2014 12:16   Actualitate
Ultima actualizare:

Tabăra românească din Kandahar a fost sub alarmă de atac cu rachete, duminică, în timpul ceremoniei de retragere a trupelor. Victor Ponta a fost adăpostit de urgenţă în buncăr.

UPDTATE: Alarma de raid aerian cu rachete declanşată la baza românească din Kandahar nu a fost un eveniment special pentru soldaţi, ci a dat "culoare" ceremoniei de începere a retragerii trupelor din Afganistan, a afirmat premierul Ponta, spunând că îi pare rău că nu a putut sta mai mult la masă cu soldaţii.

"Nu a fost nimic special pentru soldaţi. Îmi pare rău că, din această cauză, nu am apucat să stăm mai mult la masă, să vorbim", a spus Ponta, aflat în baza militară, după alarma aeriană.

Premierul Victor Ponta participă duminică, alături de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, la ceremonia retragerii trupelor româneşti din Afganistan, conform Rtv.net.

Jurnalistul Victor Ciutacu, prezent şi el în Afganistan, a precizat că atacul a fost cu rachete de 107 mm.

iutacu a relatat că atacul cu rachete a fost lansat în timpul mesei de prânz.

"Toată lumea pe burtă, ulterior, în timp ce sirenele urlau într-o nebunie, toţi am fost transportaţi împreună cu trupele româneşti în buncăre, în afara oricărui pericol. Acum toată delegaţia României se află în maşini blindate, nu există nici o problemă acum, după ieşirea din buncăre", a povestit Ciutacu.

"Suntem în siguranţă în această clipă, dar nu este cel mai plăcut moment din lume când încep să sune sirenele, să te pui pe burtă... Premierul Ponta este în acelaşi buncăr cu noi", a mai relatat jurnalistul.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la Kandahar, la ceremonia care marchează începutul procedurii de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, că România este astăzi o ţară mai sigură şi un partener respectat de aliaţii din NATO datorită sacrificiului şi curajului militarilor români care au fost în misiunile din acest teatru de operaţii.

"Stimaţi ofiţeri, subofiţeri, mă aflu aici pentru a vă mulţumi pentru tot ceea ce aţi făcut în misiunile de aici, vă doresc să ajungeţi toţi bine acasă, vreau doar să spun încă o dată că datorită misiunii dvs, a sacrificiului, curajului, România este astăzi o ţară mai sigură şi un partener respectat de aliaţii noştri şi ţările NATO. Cei 23 de camarazi ai dvs. care şi-au dat viaţa vor rămâne eroi ai României, mă gândesc la răniţii care vor avea nevoie de sprijinul şi solidaritatea noastră. Datoria Guvernului este să vă asigure condiţii de viaţă mai bune decât cele pe care le-aţi avut în ultima perioadă şi aici. Vă aşteptăm pe toţi sănătoşi acasă. Suntem mândri de voi! Mult succesc în continuare'", a afirmat premierul Victor Ponta.

NATO a anunţat că, anul acesta, îşi va retrage trupele din Afganistan, după 2014 urmând să mai rămână doar o parte dintre soldaţii Alianţei.

Astfel, majoritatea celor 50.000 de militari ai Alianţei vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală.

La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

"Planificarea pe care am aprobat-o şi în CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, astfel ca din octombrie încolo să rămânem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane", a spus Duşa.

Mai multe