Alarmă!Doi români, ucişi de ţânţari

30 august 2010 18:57   Actualitate
Ultima actualizare:

Veste şoc pentru români! Ţânţarii ucigaşi au făcut două victime, în Bucureşti şi Constanţa, după ce le-au transmis prin înţepătură virusul West Nile. Mai mult, numărul persoanelor infectate cu acest virus, în România, a ajuns la şapte, iar alte 80 de cazuri sunt investigate.

De ce ne era frică n-am scăpat! Ţânţarii care au ucis zeci de oameni în Grecia au făcut două victime şi în România. Ieri seară, la aproape două săptămâni de la decesul celor doi români, Ministerul Sănătăţii a dat vestea şoc.

"Cei doi oameni, de 75, respectiv 79 de ani, au murit pe 19 şi 22 august, după o perioadă de terapie, de internare, atât din cauza vârstei, cât şi a faptului că unul era cardiac", a declarat prof. dr. Geza Molnar, secretar de stat în minister.

Prin urmare, Ministerul Sănătăţii recomandă oamenilori să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, suntem sfătuiţi să montăm plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosim substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor.

Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută. Insectele, spun specialiştii, au luat-o razna din pricina temperaturilor oscilante din acest an. Entomologul Mihaela Cristescu, de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, ne-a explicat că ţânţarii au avut un mediu propice înmulţirii, cu zile caniculare, dar şi umezeală. „Dacă nu se acţionează asupra lor cu substanţe, ei se înmulţesc la nesfârşit", spune expertul.

«Mergeţi urgent la medic»

"Este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare", recomandă prof. dr. Geza Molnar, specialist infecţionist.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă foarte gravă, care afectează creierul. Tratamentul constă în medicamente care să întărească sistemul imunitar şi pentru menţinerea funcţiilor vitale.

În 1996, au murit 393 de oameni

România s-a mai confruntat cu o epidemie de meningită West Nile, în anul 1996. Atunci au murit 393 de oameni, după ce au fost înţepaţi de ţânţari purtători ai temutului virus.

Ca urmare, începând din 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere al acestei infecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Uite unde sunt raportate infectări

Alte şapte cazuri de infectare cu West Nile sunt în:

Galaţi

Teleorman

Dolj

Bucureşti

Constanţa

Alba

Sibiu

Mai multe