Alertă! Omicron se răspândește în lume cu o viteză fenomenală. Avem mare nevoie de doza booster!

14 decembrie 2021 14:15   Actualitate
Ultima actualizare:

Depistată în Africa de Sud la finalul lunii noiembrie, privită de la bun început cu îngrijorare de către OMS și de întreaga lume medicală, varianta Omicron ne-a confirmat toate așteptările: se răspândește cu o viteză amețitoare. Deja a depășit recordul înregistrat în valul 4, în Africa, iar în Anglia, numărul de cazuri se dublează la fiecare 3,5 zile.

„Viteza de creștere a valului Omicron în Africa de Sud este stupefiantă, dincolo de imaginația celor mai pesimiste scenarii de până acum. Duminică, 12 decembrie, au fost înregistrate 37.875 de cazuri noi, o creștere de 120% față de ziua precedentă. O rată de pozitivare de 60% a celor 62.000 de teste făcute. Dacă valul Delta a avut nevoie de două luni până să ajungă la vârful de 26.645 de cazuri, Omicron a ajuns la peste 37.000 de cazuri pe zi doar în 4 săptămâni”, a scris cercetătorul Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Noua variantă a ajuns în 1/3 din țările de pe glob

Sunt 195 de țări pe glob, iar Omicron ajunsese deja în 57, săptămâna trecută, anunța Organizația Mondială a Sănătății. Adică în aproape o treime din ele. În Marea Britanie, noua variantă de virus confirmată la sfârșitul lunii noiembrie este deja în circulație comunitară și va deveni dominantă până la finalul lui decembrie, poate chiar de săptămâna viitoare. Numărul cazurilor se dublează la fiecare 3.5 zile, precizează Adevărul. Autoritățile din această țară anunță că Omicron se răspândește „într-un ritm fenomenal”, ajungând să reprezinte 40% din totalul cazurilor de COVID din Londra. Asta înseamnă că noua tulpină mutantă ajunge rapid la transmitere comunitară și are nevoie de mai puțin de o lună pentru a deveni dominantă.

Crește și numărul spitalizărilor

În afară de infecțiozitatea mai mare, crește și numărul spitalizărilor, mai ales în rândul tinerilor de 15-30 de ani, mai spune dr. Octavian Jurma: „Până acum, în valul Delta, nu prea regăseam tinerii prin spitale. O variantă cu 50% mai infecțioasă este mai periculoasă decât una cu 50% mai virulentă. Aceste creșteri sunt acum confirmate și în țările din Europa cu rată mare de vaccinare, astfel încât premierul Marii Britanii, Boris Johnson, anunță că nimeni nu trebuie să mai aibă vreun dubiu că vine un val năprasnic”. Încă mai avem speranțe că Omicron e mai blând, că numărul deceselor va fi mai scăzut, deși, în Anglia, deja a fost anunțat și primul deces al unui pacient infectat cu noua variantă de COVID.

Avem mare nevoie de doza booster!

Nici vaccinurile nu mai sunt atât de eficiente în fața acestei tulpini mutante. Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină, spune că datele din Marea Britanie referitoare la protecția oferită de vaccinuri arată cu adevărat îngrijorător: „Eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinați cu două doze și o eficacitate de 75% pentru cei cu trei doze de ser bazat pe ARNm. Dar nu știm momentan pentru cât timp se menține. Protecția dată de vaccinul AstraZeneca e aproape zero, iar trecerea prin boală nu protejează față de reinfectarea cu Omicron”. În aceste condiții, avem mare nevoie de doza booster. „În cazul Omicron, cei cu două doze e ca și cum nu s-ar fi vaccinat. Totuși, sunt protejați de formele severe de boală. În plus, încă circulă varianta Delta. Cei care nu pot încă să facă boosterul și nici nu sunt trecuți prin boală e foarte important să se protejeze, să poarte mască, să se testeze, pentru că se pot infecta mai ușor și pot transmite la fel de ușor”, recomandă Jurma.

Mai multe