Analiză: cum schimbă erupţiile vulcanice lumea

17 aprilie 2010 10:28   Actualitate
Ultima actualizare:

După erupţia de miercuri a vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda, care a aruncat cenuşă la înălţimea de 6 kilometri, omul de ştiinţă Rosanne D'Arrigo analizează implicaţiile circulaţiei atmosferice şi ale schimbărilor climatice.

Pe lângă norul din atmosferă şi blocarea aeroporturilor, erupţiile vulcanice pot să răcească semnificativ temperaturile pentru câteva luni sau chiar timp de câţiva ani în unele cazuri, spune Rosanne D'Arrigo.

După erupţia vulcanului Laki în 1783, cea mai devastatoare din istorie, condiţiile atmosferice din Europa au suferit modificări majore în acea vară iar temperaturile a fost neobişnuit de scăzute iarna următoare.

Acea vară, susţine cercetătorul, a fost cea mai răcoroasă din ultimii 400 de ani. Laki a fost invocat şi drept cauza morţii populaţiei Inuite din Alaska.

Efectele unei erupţii puternice pot apărea şi la distanţe foarte mari. În 1783, spre exemplu, nivelul fluviul Nil a scăzut drastic.

Deşi erupţia Eyjafjallajoekull nu este comparabilă cu cea a Laki, va avea totuşi efectele ei distincte care nu ar fi fost posibile în trecut.

Citeşte şi:

Norul vulcanic a intrat în nord-vestul României la ora 6:00 UPDATE

8 aeroporturi din România au fost închise din cauza erupţiei vulcanului din Islanda

Norul de cenuşă ajunge vineri noapte în nord-vestul României

1816, anul fără vară din cauza erupţiei unui vulcan. Se repetă istoria? VIDEO

Funeraliile preşedintelui polonez ar putea fi amânate

Aproape 1.500 de călători afectaţi de anularea curselor aeriene

Zeci de zboruri spre şi dinspre România, anulate! Vezi lista completă!

O erupţie vulcanică a dat peste cap traficul aerian din nordul Europei - FOTO/VIDEO

Mai multe