Anca Rusu, pe cât de slăbuţă, pe atât de mâncăcioasă

27 aprilie 2013 14:23   Actualitate
Ultima actualizare:

Are o siluetă de invidiat. Cu toate acestea, nu ţine diete şi mănâncă tot ce-i pofteşte sufletul. Iar „sufletul” ei este, de fapt, foarte pofticios. Îi place să guste din toate şi ar fi chiar greu să nu o facă, în condiţiile în care găteşte nişte bucate senzaţionale.

Prezentatoarea Observatorului de la Antena 1, Anca Rusu, este de mică pasionată de gătit. Avea 8 ani când a făcut primele clătite şi chiar i-au ieşit. De atunci s-a specializat şi a ajuns chiar să-şi facă un blog cu reţete personale, „printesapolonic.ro".

Am mai multe categorii de reţete. Sunt cele moştenite de la mama şi de la bunica, tradiţionale sau inventate. Acestea sunt reţetele de suflet ale copilăriei mele. Apoi sunt reţetele din căţile cu care sunt aprovizionată. Şi, nu în ultimul rând, sunt cele inventate de mine, în funcţie de sezon şi de inspiraţie. La gătitul de zi cu zi, le prefer pe cele simple, rapide şi cât mai puţin procesate termic", spune Anca.

A mâncat “pacheţele de primăvară” cu sos de merişoare

Pe cât de mult îi place să gătească, tot atât îi place să mănânce.

Sunt o pofticioasă. Chiar gurmandă, aş putea spune. Îmi place să mănânc încet, să savurez, să gust din toate. Norocul ei este că nu mănâncă mult, e adepta alimentaţiei sănătoase, nu face excese şi nu e pasionată de dulciuri. „Între o friptură de vită şi un profiterol, aleg friptura. Nu beau cafea, dar ceaiul de dimineaţă e sfânt. Prefer alimentaţia sănătoasă, dar nedusă la extremă, adică mai ajung şi la fast-food. Dacă e puţin, nu-ţi face rău. Diete nu am ţinut niciodată. Sunt slăbuţă genetic, dar sunt şi echilibrată în alimentaţie, nu fac excese", explică vedeta.

Anca Rusu a fost numită recent ambasadoarea merişoarelor americane în România, funcţie care, spune ea, o onorează.

„Alimentele trebuie să ne fie medicamente, iar eu promovez doar produsele în care cred cu adevărat. Merişoarele le-am descoperit în  magazinele naturiste şi le consum uscate, ca o gustare. Săptămânal îmi fac un cocktail cu merişoare şi alte seminţe", mărturiseşte Anca.

Aceste fructe sunt uşor de folosit în deserturi şi în mâncăruri de bază. Sunt bogate în vitamine şi fibre, au acţiune anti-adezivă, care împiedică unele bacterii să se localizeze pe membranele şi pereţii celulelor. Sunt bogate în atioxidanţi şi adevărate bombe de energie. Iată mai jos câteva reţete în care puteţi să folosiţi merişoare.

Ingrediente: pentru aluat - 25 g unt, 60 g făină, puţină sare, o lingură zahăr, 125 ml lapte, două ouă. Pentru umplutură: compot de pere, 80 g nuci, suc de la o portocală, merişoare.

Preparare: se amestecă ouăle cu laptele, făina, sarea, zahărul, iar la final se adaugă untul topit. Se prăjesc în tigaie şi se umplu cu un amestec format din: pere din compot pisate, amestecate cu nuci măcinate, sucul de portocală şi merişoare.

Ingrediente: 400 g tagliatelle (tăieţei italieni), doi căţei usturoi, 800 g roşii cherry, 4 linguri ulei de măsline, 90 g merişoare uscate, 100 ml vodka Noilly Prat, 100 g rucola, 60 g parmezan, sare, zahăr, piper.

Preparare: se fierb tăieţeii, timp în care se pregăteşte sosul. Se pun într-o tigaie cu ulei de măsline roşiile şi usturoiul tăiat feliuţe. Se condimentează cu sare, zahăr şi piper, se stropeşte cu vodkă şi se lasă să fiarbă 2-3 minute. Se adaugă tăieţeii fierţi şi strecuraţi şi se amestecă. Se serveşte pe pat de ruccola, iar deasupra se presară parmezan.

Ingrediente: o linguriţă de muştar, 3 linguri suc de merişor, 4 de ulei de măsline, 100 g merişoare uscate, o jumătate de pepene verde, un pepene galia, 200 g brânză de oaie, 50 g nuci, 200 g spanac proaspăt, sare.

Preparare: se amestecă muştarul cu puţină sare şi suc de merişor, se adaugă uleiul şi merişoarele uscate. Din cei doi pepeni se formează bule mici, nucile se prăjesc şi se sfărâmă. Se amestecă toate ingredientele.

Mai multe