Angajatorul tău riscă închisoarea dacă nu-ți plătește la timp taxele către stat

3 ianuarie 2022 15:19   Actualitate

Patronii care rețin angajaților, din salariul brut, contribuțiile la Sănătate și Pensie, dar nu plătesc mai departe către stat aceste sume, riscă între 1 și 5 ani de închisoare. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 martie 2022.

Închisoare între 1 și 5 ani dacă nu sunt plătite contribuțiile în maximum 60 de zile de la scadență

Guvernul vrea să reincrimineze  reținerea și neplata contribuțiilor sociale ale firmelor care le rețin de la angajați, însă „uită” să le achite mai departe, către stat. Legea ar intra în vigoare din primăvară, anunță Antena 3. Potrivit ordonanţei, „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor", arată în actul normativ discutat acum de Guvern. Este vorba despre contribuția de asigurări de sănătate, asigurări sociale și impozitul pe venitul din dividende.

Legea ar urma să intre în vigoare începând cu 1 martie 2022. Până atunci, românii pot verifica pe site-ul ANAF dacă angajatorul lor le plătește contribuțiile sau se numără printre datornici. Trebuie doar să acceseze anaf.ro, categoria Restanțe. Agenția Națională de Administrare Fiscală va publica în această lună „Lista Rușinii”, cu patronii care nu și-au plătit obligațiile fiscale în T4 din 2020.

Verifică dacă angajatorii ți-au plătit contribuțiile la Pensie!

Pentru a nu avea surprize, peste ani, verifică încă de acum dacă angajatorii ți-au declarat și plătit contribuțiile pentru pensie. Se poate face simplu și rapid, online, din fața calculatorului. Mai întâi, trebuie să-ți faci un cont de utilizator pe site-ul Casei Națioanel de Pensii, pentru a afla, din evidențele autorităților, ce vechime în muncă ai acumulat până acum. În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit şi prezentat, împreună cu actul de identitate (original şi copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul www.cnpp.ro, explică Adevărul.

Atunci când intri în cont, vei avea la dispoziţie un meniu în partea stângă a paginii. Selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”. În acea secţiune, poţi alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidenţele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale şi apoi apeşi pe „Generează raport actualizat”. Raportul va fi disponibil în câteva minute în contul tău și îl poți descărca în format PDF.

Mai multe