Anglia-Scoția: războiul whisky-ului

28 noiembrie 2009 16:42   Actualitate
Ultima actualizare:

O rivalitate istorică veche de sute de ani dintre Anglia și Scoția reizbucnește dintr-un motiv aparent banal: whisky-ul.

Un producător englez de băuturi spirtoase, din Norfolk, va lansa pe piață în luna decembrie primul whisky englezesc produs de mai bine de 100 de ani. Numit Chapter 6 și vândut la prețul de 35 de lire sterline sticla, acesta poartă pe sticlă imaginea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul. Dincolo de trimiterea către simbolistica naționalistă (Sf. Gheorghe este considerat protectorul Angliei), ceea ce i-a scos rău din sărite pe scoțieni este și faptul că este vorba de un produs socotit prin excelență tradițional în patria lor - și anume, un whisky făcut dintr-un singur soi de malț (așa-numitul „single malt”). Spre deosebire de majoritatea sortimentelor de whisky, inclusiv cele scoțiene, un single malt este considerat de cunoscători atât o băutură foarte rafinată, cât și un simbol al Scoției.

Whisky-ul este produs și în alte țări, inclusiv în îndepărtata Asie, în Japonia și Coreea, dar nicăieri nu poartă o simbolistică atât de puternică precum în Scoția. Până în prezent, englezii produceau așa-numitul „malt spirit”, o băutură spirtoasă asemănătoare whisky-ului. Diferența este că pentru a fi clasificată oficial ca whisky, aceasta trebuia învechită timp de cel puțin trei ani.

Mai multe