Antonio Tajani, noul președinte al Parlamentului European. A candidat și un român
Zi important marți, 17 ianuarie, în Parlamentul European. Membrii acestuia au ales un nou preşedinte al instituției europene, care îi urmează în funcţie lui Martin Schulz. Printre candidaţi s-a numărat şi europarlamentarul român Laurenţiu Rebega, potrivit News.ro
UPDATE ora 22:30: Italianul Antonio Tajani, din partea PPE, a câștigat șefia Parlamentului European, după ce l-a întrecut pe conaționalul său, Gianni Pittella, candidat al social-democraților.
Şapte politicieni şi-au depus candidatura pentru preşedinţia Legislativului UE. Este vorba despre Eleonora Forenza (Stânga Unită Europeană–Stânga Verde Nordică, Italia), Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Marea Britanie), Gianni Pittella (S & D, Italia), Laurenţiu Rebega (Europa Naţiunilor şi Libertăţii, România), Helga Stevens (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Belgia), Antonio Tajani (PPE, Italia) şi Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia).
Politicianul român Laurenţiu Constantin Rebega (41 de ani) este din Vălenii de Munte, Judeţul Prahova și este membru al Parlamentului European din 2014. În perioada 2004-2006 a lucrat ca inginer agronom practicant în Danemarca. După revenirea în România, a lucrat ca inginer agronom la ISPIF (Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare) Bucureşti, expert în logistică la ADT Projekt, director de producţie la societatea JD Agro Cocora, Manager General pentru SC SEMINA SA şi consultant la departamentul pentru Agricultură din cadrul SDC Agro Seed SRL.
În anul 2010 şi-a început cariera politică în cadrul Partidului Conservator (PC), ulterior devenind şi preşedinte al filialei judeţene a PC Prahova. În iunie 2012, la alegerilor locale, Laurenţiu Rebega a obţinut mandatul de consilier judeţean, fiind ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. În 2014, a devenit vicepreşedinte al PC la nivel naţional şi coordonator al Departamentului pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. În mai 2014, a candidat pe listele alianţei PSD-PC-UNPR la alegerile europarlamentare şi a obţinut un mandat în cadrul Parlamentului European.
În Parlamentul European, Laurenţiu Rebega este membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (AGRI) şi al Comisiei pentru Petiţii (PETI) şi membru supleant în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET), Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) şi Comisia pentru Dezvoltare regională (REGI). De asemenea, el face parte din Delegaţia la Comisia Parlamentară mixtă UE- Turcia. Din 2015, acesta a devenit vicepreşedinte al grupului politic Europa Naţiunilor şi Libertăţii (ENL).
Antonio Tajani, un apropiat al lui Silvio Berlusconi, este favorit în cursă, după ce Verhofstadt a suferit o lovitură grea săptămâna trecută, când europarlamentarii liberali au respins vehement o alianţă cu mişcarea populistă italiană 5Stele, scrie Financial Times.
Preşedintele Parlamentului European este ales prin vot secret, iar câştigătorul trebuie să obţină 50% plus un vot.
Dacă după trei tururi de scrutin nu este ales nici un candidat, aşa cum sugerează sondajele că se va întâmpla, candidaţii cu cele mai multe voturi vor participa la un al patrulea tur de scrutin, în care preşedintele este ales cu majoritate simplă (cel mai mare număr de voturi). În caz de egalitate, este ales candidatul cel mai în vârstă.
Preşedintele P.E. coordonează toate lucrările Parlamentului şi ale organelor sale constitutive, precum şi dezbaterile din şedinţele plenare. El sau ea reprezintă Parlamentul în toate afacerile juridice şi relaţiile externe.
De asemenea, el sau ea semnează bugetul UE pentru ca acesta să devină operaţional, dar şi toate actele legislative adoptate prin procedura legislativă ordinară.
Majoritatea legislaţiei UE are nevoie de aprobarea parlamentului European, astfel că preşedintele instituţiei are un rol crucial în negocierile privind normele propuse de Comisie.