Apa de la robinet ne bagă în spital!
Septicemii, crampe stomacale, vomă, diaree sau chiar probleme cu rinichii. Pare incredibil, dar asta riscă bucureştenii din anumite zone ale oraşului care beau apă de la robinet.
Click! a făcut analiza apei furnizate în şase locuinţe din cele şase sectoare ale Capitalei. Deşi au reţineri când vine vorba să bea apă de la robinet, bucureştenii nu renunţă la acest obicei.
„Cauza" ţine de costul ridicat al apei îmbuteliate. Sute de mii de bucureşteni nu-şi permit să dea, în fiecare zi, câte cinci, şase lei pe câţiva litri de apă plată. Ei se mulţumesc cu ce le vine pe ţeava de la robinet.
Specialiştii Laboratorului de Analiză Almaro Med şi reporterii Click! au verificat apa din diferite zone ale oraşului. Cea mai mizeră apă curge la robinetele locuinţelor de pe străzile Calea Plevnei şi Topolniţa.
Aici am găsit streptococi fecali, germeni periculoşi şi bacterii, care ne pot aduce pe patul de spital. Sfatul Click!: cereţi furnizorului de apă, SC Apa Nova, un buletin de analiză sau consultaţi site-ul www.apabucur.ro ca să aflaţi cât de potabilă e apa care vă curge la robinet.
Citiţi mâine ce cred bucureştenii şi care e reacţia SC Apa Nova.
Etapa 1 - Prelevarea apei
Reporterii Click! şi specialiştii Almaro Med au luat probe de apă din casele bucureştenilor
Etapa 2 - Analizarea apei
Medicii au analizat apa din punct de vedere chimic şi bacteriologic
Etapa 3 - Interpretarea
Buletinele de analiză au fost interpretate de dr. Maria Popescu, care a dat verdictul: apa trebuie fiartă înainte de consum
«Nu consumaţi apa asta»
„Sub nici o formă, apa din aceste locuri nu trebuie consumată. Cine bea apă cu streptococi fecali riscă să facă toxiinfecţie alimentară. În cazuri mai grave se poate ajunge şi la deces. Copiii, bătrânii sau persoanele cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai predispuşi", ne-a spus prof.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
«Riscaţi infecţii urinare»
"Streptococii fecali pot cauza dureri de burtă, vomă, diaree. Recomand fierberea apei înainte de consum. Germenii Escherichia coli dau infecţii urinare şi probleme la rinichi. Dacă există în cantităţi mari, se poate ajunge şi la septicemie. Bacteriile coliforme nu ar trebui să existe în apă", ne-a spus dr. Maria Popescu, de la Centrul Gral Medical.
Apa prelevată din sectorul 5 era plină de streptococifecali, bacterii coliforme şi germeni periculoşi. Găsiţi pe mai jos rezultatele analizelor din celelalte sectoare
Sectorul 1
Sectorul 2
Sectorul 3
Sectorul 4
Sectorul 5
Sectorul 6