Apa potoleşte durerea, la fel ca ciocolata

14 octombrie 2009 14:34   Actualitate
Ultima actualizare:

Publicaţia 20minutes o citează pe profesoara de neurologie Peggy Mason şi pe colega ei, Hayley Foo, de la Universitatea din Chicago, care spun că, în cazul ciocolatei, ca şi în cel al apei, pacientul nu se poate împiedica să mănânce în continuare alimentul care declanşează acest proces. În ceea ce priveşte apa, fenomenul nu are niciun fel de consecinţe, dar ciocolata este incriminată de cele două cercetătoare pentru contribuţia la obezitatea care-i afectează tot mai mult pe americani.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătoarele au închis nişte şobolani într-o cuşcă având partea de jos încălzită din când în când cu un bec. Atunci când se aprindea becul şi şobolanii nu primeau nici apă, nici ciocolată, ridicau lăbuţele ca să nu se ardă. Dar, când li se dădea apă sau ciocolată, îşi ţineau lăbuţele mai multă vreme jos, insensibili la durere ca urmare a îngurgitării unuia dintre alimente.

Beţi apă, în loc să consumaţi dulciuri!

Studiul pune la îndoială o certitudine, rezultată din cercetările precedente, anume că durerea nu poate fi calmată decât mâncând substanţe dulci. Or, cercetătorii din Chicago au dovedit că răspunsul creierului este acelaşi, fie că e vorba sau nu de zahăr. Prin urmare, Peggy Mason le recomandă medicilor să nu le mai dea pacienţilor dulciuri pentru calmarea durerii, ci să le propună în loc apă, se încheie articolul din 20minutes.

Mai multe