Arbitrul Alexandru Tudor şi bolnav de varicelă şi la cârma meciului!

19 octombrie 2009 14:08   Actualitate
Ultima actualizare:

Centralul bucureştean, care a condus partida Rapid - CFR Cluj fiind bolnav de varicelă (vărsat de vânt), o boală contagioasă, care se transmite extrem de uşor pe calea aerului a intrat în această stare şi la întâlnirea dintre Elveţia-Israel din preliminariile CM 2010. El a ascuns faptul că are boala, iar cei care erau în măsură să-l schimbe nu au mai putut să o facă. Miza: cei 5.340 de lei baremul de arbitraj.

Partida Rapid - CFR Cluj (scor 1-4), disputat duminică, a avut parte de un eveniment inedit. Arbitrul Alexandru Tudor a condus meciul deşi era bolnav de varicelă. El nu a comunicat nici preşedintelui CCA, Vasile Avram, nici observatorului de arbitri al partidei, Dan Petrescu, starea sa de sănătate.

"Nu am aflat de faptul că Tudor este bolnav decât duminică seara de la emisiunile televizate, deşi am vorbit cu arbitrul şi joi, când s-a întors din Elveţia unde arbitrase, nici sâmbătă cu o zi înainte de joc", a declarat pentru  Vasile Avram.

Dan Petrescu, observatorul de arbitri, a precizat: "Când am vorbit sâmbătă cu Tudor nu mi-a spus nimic despre faptul că ar fi bolnav. Duminică, m-am întâlnit cu el la şedinţa tehnică, cu o oră şi jumătate înainte de meci, nu mai puteam face nimic. Nu puteam să-l las rezerva de arbitru, pe Adrian Stănescu, să arbitreze un asemenea partidă".

Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, care a fost supervizor la meciul din Giuleşti, a declarat că nici el nu a ştiut nimic. "Dacă aflam că este bolnav, nu.l lăsam în ruptul capului să arbitreze. Şi bolnav, şi sănătos, Tudor nu avea voie să comită greşelile pe care le-a făcut", a spus pentru Dragomir.

Eu sunt perfect sănătos fizic. Chiar de dimineaţă am făcut un antreament fizic de viteză foarte bun şi m-am simţit excelent. În plus, boala mea e în stadiul de final” Alexandru Tudor, arbitru FIFA.

Ce este varicela?

Varicela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează eruptie (urticarie).

Mod de transmitere

Virusul ce cauzează varicela se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta. Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizează pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale şi nazale. De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin strănut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secreţiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasă perioadă începe cu două-trei zile înainte de apariţia erupţiei veziculare şi continua în timpul formării veziculelor (care dureaza în general 4-5 zile).  semnele bolii lui Tudor

Simptome

Perioada de incubaţie, care durează de la expunerea la virusul varicelei până la apariţia semnelor de boală, este de obicei între 14-16 zile, dar poate fi cuprinsă între 10-21 zile.Primele simptome ale varicelei sunt:- febră între 38 şi 39,4 grade Celsius- indispoziţie, oboseală şi stare de rău- apetit diminuat sau dispărut- dureri de cap şi inflamaţia gâtului.

Mai multe