Armata şi şomajul, calculate la pensie

19 ianuarie 2010 13:52   Actualitate
Ultima actualizare:

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.

Adriana C: De ce nu am primit sporul de grupa a II-a la pensie în luna octombrie, aşa eram planificată.

Sunt pensionară din aprilie 2004 şi am lucrat 6 ani în grupa a II-a de muncă, aşa cum rezultă şi din decizia de pensionare.

Conform hotărârii de guvern, plata sporurilor de grupă a fost eşalonată pe ani, astfel încât trebuia să primesc sporul din octombrie 2009. Vă rog să-mi spuneţi ce se întâmplă.

CNPAS: Pentru rezolvarea problemei dv., vă rugăm să vă adresaţi casei teritoriale de pensii de care aparţineţi, nefiind necesară nepunerea unor noi documente, acestea regăsindu-se În dosarul dv. de pensie sau să reveniţi indicând casa teritorială de pensii de care apartineţi.

Ioan Nicolaie: Sunt născut pe 21.12.1952 şi am început să lucrez din anul 01.08.1970 până în anul 1998, când am fost disponibilizat.

Vreau să ştiu când pot ieşi la pensie.

CNPAS: Faţă de data naşterii, puteţi beneficia de pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani, cu un stagiu minim de 15 ani.

Dacă aţi realizat stagiul complet de cotizare, 35 de ani, şi aţi desfăşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de muncă, aveţi dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Astfel, pentru cei 26 de ani de activitate în grupă superioară, reducerea vârstei de pensionare este de 6 ani. Astfel, la împlinirea vârstei de 59 de ani puteţi solicita pensie pentru limită de vârstă.

Menţionăm că atât perioada serviciului militar cât şi perioada de şomaj constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Mai multe