Aşa economiseşti banii de Sărbători

14 decembrie 2009 15:12   Actualitate
Ultima actualizare:

Nu luaţi bani peste posibilităţi

Chiar dacă Sărbătorile sunt un prilej de cheltuieli (ne)prevăzute, nu este recomandat să vă îndatoraţi peste posibilităţi pentru a face faţă cu brio necesităţilor unui Crăciun ca la carte. Cu cât un împrumut este mai uşor de obţinut şi mai tentant, cu atât se dovedeşte a fi mai neavantajos din punct de vedere financiar.

Creditele la domiciliu, care garantează sume de bani instant, se pot transforma într-un adevărat cadou nedorit odată cu începerea rambursării. Acestea implică un cost total de peste 200% pe an.

Utilizaţi perioada de graţie a cardului

Evitaţi să scoateţi bani de la bancomat de pe cardul de credit deoarece, chiar din ziua următoare, banca va începe să calculeze dobânda, deloc neglijabilă. În schimb, utilizaţi cardul de credit la plata în magazine. Majoritatea cardurilor oferă perioadă de graţie pentru acest tip de tranzacţie de până la 60 zile. Dacă banii sunt returnaţi integral în această perioadă, nu plătiţi dobândă.

Nu amânaţi plata creditelor

Chiar dacă pare un efort prea mare, în special în perioada Sărbătorilor, nu renunţaţi la plata ratelor la creditele deja angajate. O întârziere mai mare de 30 zile implică raportarea către baza de date cu restanţieri a Biroului de Credite, unde informaţiile vor rămâne timp de 4 ani, chiar dacă datoria este ulterior achitată integral.

Fiţi atenţi la DAE şi nu la rata lunară!

Multe magazine practică în această perioadă discounturi importante, astfel încât achiziţia unui bun de folosinţă îndelungată poate fi avantajoasă. Atenţie însă atunci când comerciantul vă oferă şi o soluţie de plată în rate! De cele mai multe ori, costurile la creditele din magazine sunt mult mai mari decât cele de la bănci.

Dacă nu sunteţi atenţi la dobânda anuală efectivă (DAE) ci doar la rata lunară, riscaţi să plătiţi un credit mult mai scump decât aţi fi putut obţine direct de la bancă.Mai multe informaţii de­spre bănci şi alte instituţii financiare găsiţi pe Conso.ro.

5 sfaturi pentru cumpărături sigure prin Internet

Dacă nu aveţi timp să colindaţi magazinele pentru cadouri de Sărbători, Click! vă spune cum trebuie să procedaţi la cumpărăturile pe Internet.

1 E nevoie de timp

Nu e indicat să cumpărăm de pe prima pagină de Internet pe care o deschidem. Înainte, ar fi mai bine să ne uităm şi pe alte pagini şi să comparăm atât preţuri, cât şi condiţii.

2 Firma trebuie să aibă adresă

Nu trebuie să avem încredere în firme care nu oferă adrese de contact.

3 Pagini de Internet din străinătate

Atenţia trebuie dublată când e vorba despre un site din altă ţară. Dacă e vorba de un stat din afara UE, putem cere informaţiile de la ambasada statului respectiv.

4 Atenţie la securitate

Pentru a şti dacă un site e sigur, ne uităm la adresă. Un site bun începe cu "https://". "S"-ul final arată faptul că acea pagină e sigură.

5 Cel mai sigur, plata ramburs

Plăţile prin Internet au riscuri mari. Cel mai sigur mod e plata ramburs. Dacă nu există această opţiune, se poate plăti cu carte de credit. Riscul acestui tip de plată este expunerea numărului înscris pe cartea de credit.

6 Păstraţi toate confirmările

La finalul procesului de plată, apare o pagină care rezumă tranzacţia efectuată şi care se trimite de obicei şi pe adresa de mail. Trebuie să păstrăm copii ale acestor documente. Numai aşa vom putea face o reclamaţie.

Cardul aduce reduceri

Unele carduri oferă posibilitatea de a achiziţiona în rate din anumite magazine partenere sau oferă discounturi faţă de preţul standard.

Mai multe