Aşa îţi organizezi bugetul în noul an
Au trecut sărbătorile de iarnă, iar cheltuielile ţi-au cam golit buzunarele. Acum este momentul să te gândeşti cum să-ţi planifici bugetul pe acest an pentru a nu rămâne în pană financiar. Specialiştii siteu-lui bugetulfamiliei.ro îţi dau câteva sfaturi despre cum să-ţi organizezi corect veniturile, dar şi cheltuielile.
Calculează câştigul tău lunar
Cu ajutorul unui calculator, calculează care este câştigul tău lunar. Ia în considerare toate sumele de bani de care beneficiezi în fiecare lună: salariu, sporuri salariale, venituri realizate din activităţi auxiliare, diverse beneficii primite de la serviciu, alocaţiile copiilor, etc. Vezi apoi la ce sumă exactă se ridică veniturile tale.
Fă o listă cu cheltuieli fixe şi variabile
Cheltuielile fixe reprezintă taxe, asigurări şi impozite, iar valoarea acestora o afli, de obicei, la început de an. Dacă ai posibilitatea, plăteşte aceste sume de bani anual, pentru a scăpa apoi de-o grijă.
Citeşte şi:
În ce haos ne-aţi băgat cu creditele astea!
Cheltuielile variabile reprezintă banii alocaţi pentru reparaţii, recondiţionări sau modernizări în locuinţă, pentru mâncare, transport, rate la bănci, întreţinere, facturi la utilităţi etc. Nu uita să iei în calcul şi sumele de bani pentru îmbrăcăminte, îngrijire medicală, vacanţe şi concedii.
Află ce bani ţi-au mai rămas
După ce ai scăzut din veniturile lunare toate cheltuielile lunare fixe şi variabile, află care este suma de bani disponibilă care ţi-a mai rămas. Dacă suma este cu minus, trebuie să mai tai din cheltuieli.
Începe cu sumele destinate concediului sau vacanţelor. În cazul în care ţi-au mai rămas bani puşi deoparte, poţi să-ţi stabileşti nişte ţeluri pe termen lung sau scurt.
Bugetul este oscilant? Uite ce ai de făcut
Ce te faci dacă observi că bugetul familiei tale este oscilant şi variază de la o lună la alta? Iată câteva sfaturi.
Fii cât se poate de realist în ceea ce priveşte cheltuielile lunare sau anuale;
Nu uita să opreşti o sumă de bani care să fie disponibilă în orice moment pentru cheltuieli neprevăzute şi eventuale urgenţe
Implică-i pe toţi membrii familiei atunci când stabileşti priorităţile şi când hotărăşti care vor fi sumele alocate fiecărui scop în parte.
Cum poţi să faci economie la bani?
Încearcă să consumi mai puţină energie electrică, apă şi căldură. Redu facturile la utilităţi dar şi factura la întreţinere.
Începe sezonul reducerilor şi nu trebuie să ratezi preţurile mici din acest an. Acum este momentul să-ţi înnoieşti garderoba cu bani puţini.
Fă-ţi cumpărăturile din piaţă pentru că poţi negocia cu vânzătorii. În supermarket preţul este fix şi nu este negociabil.
Calculează bugetul săptămânal sau lunar
Folosirea unui calculator pentru buget te va ajuta să calculezi veniturile şi cheltuielile dintr-o săptămână sau dintr-o lună. 6 Încearcă să rămâi pe o singură variantă de calcul a bugetului, fie săptămânal, fie lunar.
O combinaţie a celor două nu este deloc recomandată. Nu te îngrijora dacă nu poţi ţine cont de fiecare leu pe care îl câştigi sau îl cheltuieşti - cel mai important lucru este să ai o imagine de ansamblu a veniturilor tale.
Nu uita să iei în calcul şi cheltuielile ocazionale precum zilele de naştere, nunţi, botezuri dar şi cheltuielile pe care le faci o singură dată pe an precum taxe, asigurări, impozite.
Avantaje pentru cei care au bani în bancă
Ai strâns bani pentru zile negre şi i-ai depus într-un cont bancar? Trebuie să ştii că, în cazul în care banca va intra în faliment, banii tăi sunt în siguranţă. Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne explică avantajele de care vor beneficia persoanele care au depozite bancare.
Pe 28 decembrie 2010, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 131 prin care s-au modificat câteva elemente legate de funcţionarea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.
Schimbările legislative se datorează necesităţii armonizării legislaţiei naţionale cu noile reglementări europene şi sunt comune tuturor fondurilor de garantare din statele membre ale U.E.
S-a mărit plafonul de garantare
Astfel, plafonul de garantare a sumelor depuse, în cazul în care banca intră în faliment, a fost dublat de la 50.000 euro la 100.000 euro, echivalent în lei.
În cazul falimentului bancar, deponenţii îşi vor primi înapoi sumele depuse şi dobânzile aferente, atât pentru economiile depuse în depozite cât şi pentru sumele deţinute în conturi curente, conturi de economii sau certificate de depozit.
Excepţiile de la regulă le pot reprezenta depozitele cu dobânzi negociate, în cazul în care se constată că nivelul mare al dobânzii acordate a dus la destabilizarea instituţiei financiare.
Despăgubirile vor fi plătite mai repede
O altă modificare importantă adusă de Ordonanţa de Urgenţă este reducerea perioadei de începere a plăţilor, de la 90 de zile calendaristice la 20 de zile lucrătoare.
De la debutul crizei financiare, plafonul de garantare a mai fost majorat, la finalul anului 2008, de la 20.000 euro la 50.000 euro, echivalentul în lei, în urma unei decizii luate de Consiliul Miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene.
Vezi şi:
Click! îţi spune cum poţi fi «şters» din Biroul de Credit