Aşa l-au salvat austriecii pe Şerban Huidu

30 decembrie 2010 17:20   Actualitate
Ultima actualizare:

O veste minunată de la medicii austrieci în ajun de Anul Nou. Realizatorul tv Şerban Huidu a depăşit perioada critică de 24 de ore după cumplitul accident de pe pârtia din Innsbruck. Soţia şi cei doi copii ai săi aşteaptă să-l strângă din nou în braţe. Rugile lor şi ale miilor de fani din ţară au fost ascultate acolo, undeva sus.

În timp ce telespectatorii fideli ai "Cronicii cârcotaşilor" urmăreau la Prima tv cele mai bune momente ale emisiunii din 2010, miercuri, Şerban Huidu se lupta pentru viaţă într-un spital din staţiunea austriacă Innsbruck.

În jurul orei 13.45, "Cârcotaşul" a căzut pe o pârtie de schi şi a alunecat 10 metri prin pădure. S-a rănit grav la cap şi a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Universitar din Innsbruck.

Citeşte şi:

«Medicii austrieci au ajuns repede, dar elicopterul nu a putut să aterizeze»

4 accidente in familia Huidu!

Huidu a ieşit din comă!

Au urmat 24 de ore în care toţi am aşteptat cu sufletul la gură un semn bun de la medicii austrieci. Primele veşti nu erau deloc încurajatoare, în ciuda faptului că specialiştii i-au spus soţiei lui Şerban că se confruntă des cu asemenea cazuri.

Medicii au hotărât să-i inducă pacientului o comă artificială, pentru a-i putea face mai multe analize. În ţară, mii de oameni se rugau pentru viaţa celui pe care îl aşteaptă în fiecare seară, la Prima tv, pentru porţia de cârcoteală.

Un împătimit al sportului pe schiuri şi mare fan al pârtiilor din Austria, Şerban Huidu a fost salvat de un gest pe care cei mai mulţi schiori amatori îl ignoră. A purtat cască de protecţie.

Acesta a fost verdictul medicilor care au venit, în sfârşit, ieri, la ora 15, cu vestea cea bună. "Există speranţe de bine", a declarat neurochirurgul Erich Schmutzhard.

"După tomografia com­pu­te­ri­zată de la ora 11.30, s-a observat că situaţia e stabilă. Pe tomografie s-a observat o fractură la partea exterioară a capului şi o sângerare. Această sângerare se poate petrece când pacientul se loveşte cu capul, prin rotaţie, de ceva. De asemenea, e foarte important că presiunea intracraniană nu s-a mărit. Pacientul nu va fi scos brusc din comă. Îl vom lăsa să  se trezească treptat", a mai spus specialistul.

Mai citeşte:

UPDATE Medicii austrieci: Şerban Huidu nu va fi operat

Huidu, un împătimit al schiului. Vezi cum se distra pe pârtia unde a suferit un accident grav - VIDEO

Echipa Adevărul de Seară aflată la Innsbuck vă ţine la curent cu starea de sănătate a lui Şerban Huidu

Vezi ce mesaje de încurajare i-au dat vedetele lui Şerban Huidu!

Marius Dragomir, fost director Kiss Fm Deva, şocat de accidentul lui Huidu

Andreea Raicu: «Să ne rugăm pentru sănătatea lui Huidu»

Anda Adam pe pagina de Facebook a lui Şerban Huidu: "Dumnezeu o să îţi dea putere şi o să râdem curând împreună

EXCLUSIV „Şerban Huidu a încercat să evite copiii de pe pârtie", Amalia Matei, director staţie Kiss FM TimişoaraPrima TV: Şerban Huidu, în comă indusă pentru ca medicii să poată face investigaţiile necesare

Filmul salvării

Miercuri, după prânz, Şerban schia cu familia pe o pârtie uşoară din staţiunea austriacă.

 "Cârcotaşul" şi-a agăţat un schi şi s-a prăbuşit în partea stângă a direcţiei de mers, circa 10 metri, printre copaci, în pădure.

 Salvamontiştii pârtiei i-au acordat primul ajutor şi au chemat un elicopter.

 Salvatorii au avut nevoie de o coardă lungă de 40 de metri ca să-l ridice imobilizat în targă.

 "Cârcotaşul" a fost transportat la clinica din Innsbruck.

«E posibil să sufere pierderi de memorie»Prof. dr. Vlad Ciurea neurochirurg, Spitalul Bagdasar-Arseni

"În urma loviturii, întreg creierul a avut de suferit, formându-se un hematom în cutia craniană. Totuşi, acest cheag de sânge este de dimensiuni foarte mici, 2 mm, motiv pentru care nu se pune problema unei intervenţii chirurgicale, însă va trebui urmărit mult timp de acum înainte.De asemenea, faptul că pacientul îşi mişcă mâinile şi picioarele este un lucru foarte bun, înseamnă că nu a fost afectată coloana cervicală. În ceea ce priveşte coma indusă de medici, aceasta reprezintă o metodă de sedare a pacientului pentru efectuarea unor investigaţii, pentru protecţia cerebrală, dar şi pentru ca pacientul să nu simtă durerea. Cu siguranţă va ieşi din această comă şi, ţinând cont că este un bărbat tânăr şi sănătos, este posibil ca într-o săptămână să fie transportabil şi să fie adus acasă. Traumatismele craniene pot avea, însă, efecte pe termen lung, cum ar fi pierderile de memorie, confuzie, ameţeli şi chiar dureri de cap".

«Casca de protecţie l-a salvat» Dr. Erich Schmutzhard, medic neurochirurg, Spitalul Universitar Innsbruck

Medicii austrieci consideră că starea de sănătate a lui Huidu nu se va înrăutăţi şi îl vor lăsa să se trezească progresiv din coma indusă.

"Există speranţe de bine, optimiste. Avea cască în momentul accidentului şi asta l-a protejat de o rănire mai gravă. Nu se prevede nici o operaţie, iar şansele sunt mari să fie bine", au completat specialiştii din Innsbruck. În perioada următoare, se va decide când va fi transportat în România.

«Şerban s-a trezit din comă»

Mihai Găinuşă: "Este foarte important că Şerban şi-a revenit. Şi-a recunoscut soţia şi pe mine. S-a încruntat când i-am spus: Bebeluşelor, dans!"

Echipa «Cronica Cârcotaşilor»: "Suntem alături de el, ne rugăm pentru el, îi ţinem pumnii să se facă bine cât mai repede, iar familia lui trebuie să fie foarte puternică în aceste clipe"

Horia Brenciu: "Un om are nevoie de gândurile noastre, de rugile noastre, de prietenia noastră. Pentru câteva minute, gândiţi-vă la Şerban Huidu. Tot ce putem să facem este să ne rugăm pentru sănătatea lui"

Andreea Rai­cu: "Aş vrea să mă trezesc mâine şi să-mi dau seama că a fost un vis urât. Că Şerban Huidu e bine, că nu a păţit nimic"

Lucian Mândruţă: "Sunt sigur că Şerban Huidu va trece cu bine peste toate astea şi va descoperi când se va întoarce acasă că are mai mulţi prieteni decât şi-ar fi imaginat. Soţia mea spune că e optimistă, mai ales că acum se simte mai bine"

Dan Teodorescu: "Şi iar îmi aduc aminte că nu trebuie să-mi analizez perspectivele şi să-mi planific existenţa şi să-mi stabilesc termene şi să-mi fac probleme şi procese de conştiinţă. Sănătate, Şerbane şi Doamne ajută"

Mai multe