Aşa păstrezi alimentele proaspete

29 octombrie 2009 14:03   Actualitate
Ultima actualizare:

Avem pentru tine câteva trucuri inedite şi de real ajutor, care, la nevoie, îţi pot salva dacă nu viaţa, cu siguranţă măcar bucătăria.

Urmează sfaturile noastre şi bucură-te de alimente mult mai proaspete şi mai aromate!

Lapte

Laptele pasteurizat se ţine în ambalajul în care a fost cumpărat şi nu se consumă mai târziu de 3 zile de la data începeri.Sfat: Laptele nu se va păstra alături de caşcaval, deoarece mirosul caşcavalului se transmite uşor. Acest sfat e valabil pentru toate produsele din lapte.

Mozzarella

Există două variante de brânză Mozzarella: moale şi solidă.

Cea moale se păstrează în apă şi are un gust de lapte.

Cea tare se păstrează în ambalajul ei, şi se consumă în 10 zile.

Sfat: Pentru ca bucăţile de brânză rămase să nu se usuce, înveleşte-le în hârtie pergament şi apoi în folie.

Smântână

Cu cât are un conţinut mai mare de grăsimi, cu atât se poate păstra un timp mai îndelungat, nu mai mult însă de 4 - 5 zile.

O dată începută, trebuie păstrată la rece cel mult trei zile.

Sfat: Smântâna trebuie păstrată în ambalajul original.

Brânză

Brânza păstrată în frigider va fi pusă într-o pungă de plastic, bine strânsă la gură, pentru a-şi menţine frăgezimea.

Aceasta nu se consumă mai târziu de 12 zile.

Sfat: Brânza întărită se înmoaie dacă se înveleşte într-un şervet îmbibat în vin alb şi se păstrează astfel la rece, timp de o oră.

Unt

Untul şi margarina se vor păstra într-un vas netransparent, deoarece, supus influenţei luminii, stratul de la suprafaţă devine alb şi capătă un miros de slănină.

Sfat: Untul se va păstra mai mult timp proaspăt, dacă va fi pus în untieră sau o oală de lut.

Carne

Termenul de valabilitate pentru carnea proaspătă este de 72 de ore.

Carnea congelată se păstrează numai la -180C, condiţii în care poate rezista timp de 9 luni.

Sfat: Carnea frecată cu sare sau zahăr tos se va păstra proaspătă un timp mai îndelungat.

Salam

Salamul se păstrează în ambalajul lui şi se poate consuma în 5 zile de la desfacere.

Pentru a păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi partea tăiată cu puţin unt.

Sfat: Salamul uscat se curăţă mai uşor dacă îl înmuiaţi pentru 30 de secunde în apă rece.

Şuncă

Acest mezel se păstrează în partea de jos a frigiderului, în recipiente închise ermetic şi se consumă în trei zile.

Sfat: Şunca afumată, în timp devine tare şi uscată.

Pentru a remedia acest lucru se poate pune timp de 15 minute în lapte, apoi se şterge cu un şervet de bucătărie de hârtie.

Parizer

Păstraţi parizerul într-o cutie de plastic, închisă ermetic, pentru a nu degaja mirosul specifc în tot frigiderul.

Acest aliment se consumă în termen de 3 zile. După expirare, acesta devine lipicios.

Sfat: Evitaţi parizerul care conţine slănină. Este dăunător şi mirosul este mult mai pregnant.

Cârnaţi

Cârnaţii proaspeţi se păstrează în hârtie şi se consumă în 7 zile. Cârnaţii afumaţi se consumă între 3 şi 7 zile.

Sfat: Cârnaţii nu crapă dacă, înainte de a-i prăji, îi înmuiaţi câteva minute în apă fierbinte, îi ştergeţi bine şi îi presăraţi cu puţină făină.

«Verificaţi bine eticheta cu termenul de garanţie»

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare: Gheorghe Mencinicopschi: "Înainte de a cumpăra produse alimentare, e obligatoriu să verificăm termenul de garanţie şi eticheta pe care sunt trecute ingredientele. Însă, indiferent ce cumpărăm, mezeluri, lactate, carne macră, băuturi, totul trebuie păstrat la rece, în frigider sau congelator. Carnea trebuie separată de celelalte alimente. Ea se păstrează la o temperatură de - 180 C în congelator. Toate mezelurile sau brânzeturile, odată scoase din ambalaj şi feliate oxidează. Ele trebuie păstrate la întuneric, la rece şi să aibă cât mai puţin contact cu aerul".

Mai multe