Aşa reduci costurile de întreţinere a casei!
Lunar avem o serie de cheltuieli pe care le simţim obligatorii, rezervându-ne o sumă de bani pentru achitarea acestora, fără a pune la îndoială importanţa acestora. Iată câteva sfaturi ce te vor ajuta să economiseşti o sumă consistentă, reducând costul facturilor, dar şi timpul petrecut pentru întreţinerea casei.
Optează pentru produse naturale
În locul produselor chimice de curăţat existente în comerţ, poţi realiza soluţii la fel de eficiente din ingrediente naturale sau din cele pe care le ai la îndemână zi de zi.
Oţetul, lămâia, uleiul de măsline, bicarbonatul de sodiu şi pasta de dinţi sunt doar câteva dintre ajutoarele pe care le poţi folosi atunci când faci curat.
Un avantaj major al acestor soluţii este dat de siguranţa acestora în ceea ce priveşte sănătatea. Spre deosebire de riscul implicat de substanţele toxice din detergenţii chimici, produsele naturale oferă un mediu sigur şi sănătos atât pentru familia ta cât şi pentru animalele de companie.
Fa-ţi rezerve
Detergenţii şi accesoriile pentru curăţat au un termen de valabilitate foarte mare, aşa că nu există riscul ca acestea să expire dacă nu sunt folosite într-o scurtă perioadă de timp.
Profită de promoţiile din magazine şi cumpără o cantitate mai mare atunci când preţul te avantajează. În hypermarketuri poţi găsi foarte des oferte de genul „cumpără două produse, iar al treilea este gratuit".
Având în rezervă în debara, eviţi să cumperi bureţi, lavete, detergent sau săpun de la magazinele de cartier, la preţuri foarte mari.
Cumpără produse ce pot fi refolosite
Atunci când alegi lavetele, pungile de plastic sau sticlele, asigură-te că acestea mai pot fi folosite ulterior.
De exemplu, pungile de cumpărături pot avea extrem de multe întrebuinţări utile în gospodărie.
De asemenea, există lavete care nu mai dau randament atunci când sunt spălate, dar poţi găsi şi modele create special pentru a fi refolosite.
Este bine să ai în vedere faptul că de cele mai multe ori, acelaşi produs nu mai poate fi utilizat în scopul său iniţial, însă îi poţi găsi cu uşurinţă alte întrebuinţări.
Încearcă să previi murdăria
Aceasta este de fapt cea mai simplă şi sigură metodă de economisire. Închide geamurile atunci când afară bate vântul, pentru a evita praful în exces din casă.
Foloseşte covoare speciale pe holul de intrare şi descalţă-te de fiecare dată atunci când întri în casă pentru a evita murdărirea pardoselelor. Dacă ai animale, încearcă să previi depunerea părului acestora pe suprafeţele greu de curăţat.
Investeşte în electrocasnice economice
Această decizie nu te va ajuta să economiseşti bani chiar de luna viitoare, însă în timp vei simţi un grad mai ridicat de confort şi vei plăti mult mai puţin.
Pentru a putea face aceste investiţii cât mai uşor, nu apela la un credit, ci caută promoţiile ce îţi oferă reduceri de 20% - 30% la predarea unui aparat electrocasnic mai vechi.
Dacă luâm exemplul unei maşini de spălat de ultimă generaţie, principalul avantaj este dat de clasa energetică A+ sau A++, dar şi de calitatea superioară a spălării ce te va ajuta să îţi păstrezi hainele preferate mai mult timp.
«Taxa de solidaritate»pe înţelesul tuturor
Specialistul Click!, Mihai Mereuţă ne explică azi ce taxe vor plăti românii pentru casele lor. Proprietarii mai multor locuinţe neînchiriate vor trebui să achite, până pe 30 septembrie, “o taxă de solidaritate” la bugetul local, pe lângă impozitul pe proprietate, între 50% şi 200% din impozit.
În conformitate cu acest act normativ, orice activitate poate fi reconsiderată drept activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul din următoarele criterii:
* beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta;
* în prestarea activităţii beneficiarul de venit foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea;
* beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală;
* orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii.
Taxa este impusă persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane.
Cuantumul acestei taxe suplimentare se calculeaza astfel:
a) 50% din impozitul datorat în anul 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) 100% din impozitul datorat în anul 2010 pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) 200% din impozitul datorat în anul 2010 pentru cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
Taxa se plăteşte până la data de 30 septembrie 2010, inclusiv, la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasată clădirea. În cazul municipiului Bucureşti, taxa se datoreză către bugetul local al sectorului în care e amplasată clădirea.