Aşa sărbătoresc ei Crăciunul şi Anul Nou
De Crăciun, creştinii sărbătoresc naşterea lui Iisus. Cu toate acestea, numeroase obiceiuri nu par să aibă vreo legătură cu acest lucru.
De Revelion, peste tot este destrăbălare, dar oamenii încearcă să repecte şi anumite tradiţii: cele care să le aducă noroc pentru anul viitor.
CITEŞTE ŞI
Aici îl găsiţi pe Moş Crăciun. Vezi programul spectacolelor de Sărbători!
Moş Crăciun 2010 vine pe frânghie
Cer 4.000 de euro ca să colinde de Crăciun
Îmbracă-ţi căţelul în Moş Crăciun parfumat
Obiceiuri de Crăciun
În Italia nu există brazi de Crăciun. Italienii decorează cu fructe mici piramide din lemn.
În brazii din Ucraina se pune deseori ca decoraţiune un păianjen artificial şi o pânză de păianjen. Pânza de păianjen găsită în dimineaţa de Crăciun poartă noroc.
În Statele Unite ultimul ornament care se agaţă în pomul de Crăciun este un glob în formă de castravete murat, de obicei transmis din generaţie în generaţi.
Norvegienii îşi ascund măturile în ajunul Crăciunului pentru ca spiritele rele sau vrăjitoarele să nu le fure şi să le folosească drept mijloc de transport.
În Spania, scenele tradiţionale pentru decorare ce prezintă naşterea lui Iisus, în iesle, sau întregul oraş Bethleem includ,pe lângă Maria şi Iosif,păstorii şi magii, o mică statuetă a unui «căcăcios".
În Caracas, capitala Venezuelei, se obişnuieşte ca străzile să fie blocate pentru ca venezuelenii să ajungă la biserică pe patine cu rotile.
În Austria, tinerii se îmbracă în costume din piei de animale şi îşiacoperă faţa cu măşticât mai urâte. Tineriipoartă cu ei clopoţei,nuiele cu care îi lovesc pe cei care au fost răi în cursul anului sau coşuri în care îi iau pe copiii care nu au fost cuminţi
De Crăciun, iubitoriide animale obişnuiesc să-şi îmbrace patrupedele în Moşi Crăciun
Tradiţii de Anul Nou
În Japonia, Anul Nou este cea mai importantă sărbătoare, fiind simbolul renaşterii. La miezul nopţii de 31 decembrie, templele budhiste trag clopotele de 108 ori, în încercarea de a expulza cele 108 feluri de slăbiciune umană.
Francezii mai numesc ajunul Anului Nou şi Sfântul Silvestru, zi în care se servesc multe feluri speciale de mâncare şi băutură, dintre care pateul de ficat de gâscă şi şampania sunt nelipsite.
Anul Nou coincide, în Grecia, cu Festivalul Sfântului Vasilet, unul dintre fondatorii bisericii ortodoxe. Una dintre mâncărurile tradiţionale care se serveşte este Vassilopitta sau prăjitura Sfântului Basil.
O monedă de argint sau de aur este introdusă în momentul în care se coace prăjitura, iar cine o găseşte în bucata sa va avea noroc în anul următor.
În timpul celebrării „Anului Vechi», ecuadorienii ard figurine realizate din lemn sau ziare, obiecte care simbolizează distrugerea vechiului şi a evenimentelor neplăcute care au avut loc în anul care tocmai s-a încheiat. Deseori, figurinele reprezintă şi oameni politici detestaţi.
În Canada, în ziua de 31 decembrie este timpul pentru „baia ursului polar".Canadienii de toatevârstele înoată în apa aproape îngheţată
Populaţia Olandei este obişnuită să aprindă brazii de Crăciun pe străzi. Focul are scopul de a îndepărtavechiul şi a ura bun venit noului
La cumpăna dintre ani, tradiţia spanioliloreste de a mânca douăsprezece boabe de strugure.Obiceiul este menitsă asigure fericirea în următoarele 12 luni din anulcare începe