Aşa verifici hainele înainte de cumpărare
Vezi ce conţine materialul
Compoziţia fibroasă trebuie marcată distinct în procente (%), în ordine descrescătoare, când sunt mai multe componente. De preferat să înceapă cu bumbacul.
Accesoriile să fi bine prinse
Verificaţi cu atenţie funcţionarea accesoriilor prinse de vestimentaţie. Trage cu grijă de butoni, fermoare, capse, nasturi, catarame şi vezi dacă acestea se rup sau se desprind de haină.
Informează-te de întreţinere
Atenţie la etichete! Acestea trebuie să conţină obligatoriu semnele grafice sau instrucţiuni pentru spălarea şi întreţinerea produsului.
Verifică detaliile
Asiguraţi-vă că produsul textil nu prezintă nici unul din următoarele defecte de calitate: porţiuni de ţesături pârlite sau decolorate, cu rărituri sau găuri; nuanţe diferite între componente; butoniere festonate incomplet; material încreţit din cauza unei lipiri necorespunzătoare a întăriturilor chimizate; detalii cusute asimetric; funcţionalitatea fermoarelor.
Testează rezistenţa culorilor
Rezistenţa culorii e importantă la produsele realizate în culori vii sau cu detalii de culori diferite. Freacă materialul în stare uscată cu colţul unei ţesături albe din bumbac umezită, şi vezi cât de repede se colorează bumbacul.
Materialul trebuie să fie plăcut la atingere
În primul rând, materialul trebuie să fie plăcut la pipăit şi să nu te "mănânce", altfel rişti să începi să te scarpini vehement din cauza unui pulover de lână ieftină. Fereşte-te de orice pare de calitate îndoielnică, mai ales în cazul tricotajelor şi produselor din lână.
Apoi, priveşte cu atenţie suprafaţa materialului în lumină, ca să te asiguri că nu are un luciu nedorit care să-l facă să pară ieftin, sau, mai rău, care să creeze un efect de îngrăşare când e îmbrăcat.Freacă un colţ de material între degete pentru a vedea dacă se scămoşează sau nu. Dacă acum se fac scame, mai târziu, după două-trei spălări, va fi şi mai rău.