Aşa vor arăta oraşele viitorului!

12 februarie 2011 17:26   Actualitate
Ultima actualizare:

Sute de străzi numai pentru transportul public, interzicerea maşinilor, nici o risipă de emisii de carbon, energie solară, eoliană, tehnologie de ultimă generaţie şi lux.

Citeşte şi:

Ham! Ham! A vorbit primarul!

Povestea celui mai periculos oraş din lume, Ciudad Juarez

Poftă bună! Te afli la 422 de metri înălţime!

Mult lux. Chiar dacă pare un proiect care aparţine domeniului ştiinţifico-fantastic, el va fi palpabil mai repede decât ne-am putea imagina. Investiţia totală pentru aceste proiecte se ridică la suma exorbitantă de 900 de miliarde de euro, după estimările specialiştilor, dar, având în vedere că economia ţărilor repective permite investiţii puternice, nu putem decât să stăm în expectativă şi să luăm notiţe.

Arabia

Oraşul Masdar, aflat la doar câţiva kilometri distanţă de centrul economic al Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, va deveni operaţional în 2020 şi va avea ca scop principal reciclarea apei.

De asemenea, în Masdar va fi interzisă circulaţia cu maşinile care consumă un număr mare de carburanţi, iar un sistem public de transport le va lua locul.

China

Un oraş ce pare din altă galaxie este la un pas de a deveni realitate, în China. La Dezhou, în nordul ţării s-a dat startul creării unei "văi solare": iluminatul stradal şi piscinele vor fi încălzite cu ajutorul căldurii venite de la soare, iar 80% din clădiri vor fi încălzite cu ajutorul panourilor solare.

Japonia

Japonezii au în plan construirea aşa-numitului megaoraş-piramidă, care se va numi "Shimizu". Deocamdată, proiectul este în stadiul de fantezie, pentru că materialele de construcţie, deosebit de sofisticate, nu sunt încă disponibile.

Arhitecţii vor să construiască în interiorul unei piramide, un oraş, în care să existe până şi zgârie-nori. Mai mult, oraşul-piramidă va fi unul plutitor.

Taiwan

Taichung, Taiwan: Inspirate din structurile copacilor, aceste "observatoare plutitoare" vor fi alimentate cu energie solară şi eoliană, vor avea sisteme de reciclare a apei de ploaie, iar din 2012 vor avea restaurante şi chiar muzee.

Românul Dorin Ştefan coordonează echipa de arhitecţi care lucrează la planurile acestei construcţii.

Mai multe