Asigură-ţi casa când pleci pentru mai mult timp!

12 iunie 2010 14:39   Actualitate
Ultima actualizare:

Apa, gazele, fierul de călcat, ferestrele, iată doar câteva lucruri pe care trebuie să le verifici înainte de a pleca din casă.

Mai ales dacă plecarea este pentru o perioadă mai lungă, de una sau două săptămâni, atunci când mergi în vacanţă. Pentru a te bucura liniştit de excursie şi pentru a nu avea surprize neplăcute la întoarcere, iată o listă a lucrurilor pe care trebuie să le verifici.

Închide ferestrele - trebuie să fie închise, chiar dacă locuieşti la etajele superioare. O furtună sau un vânt puternic poate produce curent şi vă sparge geamurile.

Scoate din priză electrocasnicele şi electronicele - asta atât pentru a face economie la electricitate, cât şi pentru a evita un scurtcircuit. Inclusiv pentru frigider poate fi o bună ocazie de a-l dezgheţa. După ce ţi-ai călcat hainele şi ţi-ai făcut bagajele, nu uita în priză fierul de călcat.

Opreşte apa - ai grijă ca toţi robineţii de la baie şi bucătărie să fie bine închişi

 Lasă vecinilor datele de contact - dacă ai un vecin de încredere, anunţă-l că vei fi plecat de acasă pentru un timp şi roagă-l să mai tragă cu ochiul la uşa ta. De asemenea, lasă-i datele de contact, pentru a te anunţa în caz de probleme.

Plăteşte-ţi taxele - înainte de a pleca în concediu, achită-ţi ratele la bancă şi facturile la utilităţi, pentru a nu te trezi cu gazele, cu internetul sau cablul tăiate, la întoarcere.

Florile - pentru a rezista mai mult de o săptămână, umple cu apă o sticlă de doi litri, găureşte-i capacul şi fixeaz-o în pământul ghiveciului de flori. În felul acesta, apa va pătrunde treptat, iar planta va avea umiditate pentru mai mult timp. Dacă nu ai multe plante, roagă un vecin să ţi le "găzduiască".

Soluţii care dezarmează hoţii

Cu cât ştiu mai puţine persoane că pleci în concediu şi că locuinţa rămâne liberă, cu atât mai bine. Uşile şi ferestrele trebuie, evident, să fie asigurate.

În plus, îţi poţi monta un sistem de alarmă. Se declanşează la pătrunderea prin efracţie sau la mişcare în interiorul locuinţei, iar alarma poate alerta atât vecinii, prietenii, poliţia, o firmă de pază, cât şi proprietarul, printr-un mesaj telefonic.

Modelele variază, de la cele simple, de bază, până la cele mai sofisticate, dar şi preţurile sunt pe măsură - de la 200 până la peste 2.000 de lei.

Dacă nu ai timp pentru a monta un asemenea sistem, dar nici bani, încearcă să amplasezi un bec cu senzon, în faţa uşii de la intrare. Aprinderea lui va descuraja orice persoană venită cu gânduri ascunse.

Mai multe