Asta e culmea! Chinezii copiază TOT!

8 ianuarie 2013 4:07   Actualitate
Ultima actualizare:

Peisajul frumos încadrat de lacuri, turla strălucitoare a bisericii şi cabanele colorate fac din staţiunea austiacă Hallstatt, una dintre zonele preferate de vacanţă ale multor pasionaţi de călătorii.

Poate tocmai de aceea, anul trecut, oraşul a fost „clonat" de chinezi, renumiţi deja pentru că reuşesc să reproducă fidel produsele de design, de la mărci cunoscute de haine şi de pantofi, până la modele de arhitectură.

Astfel, nu ar trebui să ne mire construirea unui mic „Hallstatt" în oraşul Huizhou, din sudul Chinei, scrie Oliver Wainwright, pentru „The Guardian".

Chiar dacă, pe de o parte, locuitorii staţiunii Hallstatt au fost revoltaţi de gestul chinezilor, primarul Alexander Scheutz s-a declarat chiar mândru de realizare, datorită unui „schimb cultural" ce avea ca scop promovarea zonei turistice din Austria. Astfel, numărul turiştilor chinezi care au vizitat adevăratul Hallstatt a crescut de la 50 la 1000, pe an.

De ce nu vor chinezii să fie originali?

Site-ul maosuit.com sugerează că, de fapt, chinezii imită foarte mult produsele culturale străine pentru că nu le-a fost niciodată încurajată creativitatea proprie.

Prin educaţie, chinezilor nu le sunt dezvoltate aptitudinile creative. Educaţia în China se bazează pe Confucianism, sistem filosofic rămas neschimbat, de sute de ani.

Una dintre consecinţele acestui model de educaţie se poate observa cu ochiul liber: design-ului „made in China", îi lipseşte, cu desăvârşire, originalitatea.

Mai multe