Astăzi sărbătorim Ziua Pământului

22 aprilie 2012 4:14   Actualitate
Ultima actualizare:

Instituită în anul 1970, Ziua Pământului simbolizează lupta împotriva poluării şi a problemelor climaterice. În urmă cu 42 de ani, senatorul american Gaylord Nelson a fost cel care a ajuns la concluzia că trebuie atrasă atenţia asupra pericolelor ce pot fi provocate din pricina degradării mediului înconjurător, a poluării şi a dezechilibrelor climaterice.

Astfel, pe 22 aprilie 1970 a avut loc în Statele Unite una dintre primele manifestaţii ecologiste de anvergură, la care au participat milioane de oameni, iar în anul 2009, ONU a instituit data de 22 aprilie drept sărbătoare oficială a planetei şi peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări au participat în diferite moduri la „Ziua Pământului".

"Ziua Pământului" este sărbătorită pe plan internaţional ca o expresie comună, ca o dorinţă publică de a educa şi mobiliza oamenii în vederea protejării mediului înconjurător, prin acţiuni la nivel personal, comunitar, naţional şi internaţional" afirmă Carmen Sandu, directorul Agenţiei Regionale de Mediu.

Iată câteva gesturi simple cu care puteţi proteja mediul şi, implicit, propria dumnevoastră viaţă:

Alegeţi eticheta ecologică! Folosiţi aparatele eficiente din punct de vedere energetic.

Reduceţi consumul de apă, nu lăsaţi robinetul deschis fără rost. Apa este un bun nepreţuit şi trebuie economisită!

Nu poluaţi apele! Apa înseamnă viaţă!

Colectaţi selectiv materialele pe care nu le mai folosiţi. Folosiţi locurile destinate colectării separate a deşeurilor, în funcţie de natura lor de provenienţă (plastic, hârtie şi carton, metal, sticlă).

Nu aruncaţi deşeurile în natură, au nevoie de sute de ani ca să dispară şi distrug ecosistemele.

Spălaţi la o temperatură joasă atunci când folosiţi maşina de spălat! 80% din electricitatea utilizată serveşte la încălzirea apei.

Nu încălziţi locuinţa în exces. Pentru fiecare grad în plus consumul creşte cu 10 %.

Cumpăraţi produse împachetate în ambalaje reciclabile pentru că este mai benefic pentru mediul înconjurător. La cumpărături folosiţi plase din material biodegradabil.

Folosiţi becuri economice. Nu uitaţi să stingeţi luminile şi debranşaţi aparatura electrică (nu o lăsaţi în „stand-by").

Plantaţi cel puţin un copac!

Faceţi mişcare şi folosiţi bicicleta, mergeţi pe jos sau circulaţi cu mijloacele de transport în comun! Vă veţi îmbunătăţi sănătatea şi veţi micşora impactul dumneavoastră asupra mediului.

„În contextul acestor mesaje, fiecare locuitor al planetei are datoria, până nu va fi prea târziu, de a proteja natura. Niciodată să nu uităm, oriunde ne vom afla, că trebuie să respectăm mediul înconjurător, pentru a se bucura de darurile lui şi generaţiile viitoare", a mai spus Carmen Sandu.

Mai multe