Atracţie la Braşov: artă din murături
Reţetele de murături folosite de braşoveni au şi secrete.
„Contează momentul când sunt cumpăraţi şi zona de provenienţă. Cei mai buni nu sunt cei foarte copţi, ci roşu spre vânăt. De asemenea, oţetul folosit este doar cel din vin de struguri", spune bucătarul şef Bogdan Şilochi, de la terasa-restaurant „Ceasu' Rău".
După cum spun bucătarii, oţetul este într-adevăr cheia succesului.
„Oţetul trebuie să fie alb şi nu închis la culoare, pentru ca murăturile să fie limpezi. După ce se face compoziţia din oţet şi apă, aceasta trebuie să dea în clocot de câteva ori, se lasă la răcit şi apoi se toarnă în borcane", ne-a spus Răzvan Grigore de la Gura Diham.
De Crăciun, murăturile făcute de bucătarii braşoveni vor fi vândute cu aproximativ 130 de lei borcanul de 3 litri, iar cele mici, cu 60 de lei.
Murături mixte la oţet
"Pentru un borcan de 3 litri se folosesc: 300 g conopidă, 300 g castraveţi, 200 g ardei capia, 500 g gogonele, 200 g struguri, frunze şi rădăcină de ţelină. Pentru compoziţie: 1 litru de oţet la 3 de apă, o lingură de zahăr la unul de oţet, sare, boabe de muştar şi de piper. După ce se dă în câteva clocote, compoziţia se răceşte, apoi se toarnă în borcan", spune bucătarul Răzvan Grigore.