Au demontat digul chiar înainte de viitură! FOTO

9 iulie 2010 18:06   Actualitate
Ultima actualizare:

Muncă în zadar! Peste 2.000 de jandarmi, militari, pompieri şi voluntari din toată ţara au muncit zi şi noapte, timp de aproape o săptămână, pentru montarea sistemului de apărare. Acum, digul este considerat inutil.

Viitura, despre care s-a repetat obsesiv, în declaraţiile oficiale, că ar fi cel mai mare pericol care ameninţă Galaţiul, după cel de-al doilea Război Mondial, a devenit brusc inofensivă. Autorităţile spun că acest hidrobaraj devenise, practic, inutil.

Astfel, un segment de 700 de metri din digul construit pentru a apăra Valea Oraşului de viitură a fost demontat, ieri, de către angajaţii ISU.

„Pentru un eventual caz de forţă majoră, au fost păstraţi sacii de nisip, iar această barieră artificială (hidrobarajul), care a fost dezumflată, se poate reface în mai puţin de zece minute.Oricum, din informaţiile pe care le avem, apa nu va mai ajunge până la nivelul acestuia", a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Reprezentanţii Companiei Apele Române Galaţi spun că digul gonflabil a fost strâns pentru a facilita circulaţia în zonă. Aceştia au precizat că o parte din viitură a fost preluată pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, iar prin lacul de acumulare de la Stânca Costeşti va fi preluată şi viitura de pe Prut.

Mai mult, aceştia sunt siguri că apa nu va atinge nivelul primului baraj de saci de nisip.

Vezi aici cum a fost construit digul de la Galaţi

Dezastru la Tulcea

Sute de oameni s-au trezit cu apa în case în miezul nopţii de joi spre vineri, în localitatea tulceană Ceatalchioi, pe braţul Chilia. Apele au acoperit practic totul, în unele locuri atingând şi doi metri.

Doar o parte din digul unde se află pontonul de acostare nu este încă sub ape, în rest tot satul a devenit peste noapte lacustru. Şuvoaiele au rupt garduri, au pătruns în curţi şi până dimineaţa au schimbat topografia locului. Până ieri la prânz autorităţile au evacuat 128 de persoane însă multe altele au refuzat să plece.

Cernavodă, sub ape

Ploile torenţiale din ultimele zile au inundat centrul oraşului Cernavodă. Până ieri, autorităţile locale au evacuat 46 de persoane.

„Situaţia nu a mai fost atât de gravă de la ploile care au căzut în anul 2006. Sistemul de canalizare nu mai face faţă şi singura scăpare este să se oprească ploile ", a declarat edilul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea.

Două săli de sport au fost puse la dispoziţia sinistraţilor pentru a se adăposti de furtună.

Mai multe