Au inventat casa care se învârteşte după lumina soarelui

6 decembrie 2009 17:35   Actualitate
Ultima actualizare:

Camerele casei australienilor Luke şi Debbie Everingham, din Wingham, New South Wales, sunt mult mai spaţioase decât cele dintr-o clădire obişnuită, pentru că întreaga structură are formă octogonală.

Cuplul britanic a cheltuit 400.000 de lire sterline (aproximativ 442.000 de euro) pentru a concepe planul şi a construi locuinţa, scrie Adevărul.

Proiect de vis

Ideea le-a venit în timpul unei discuţii cu vecinii care voiau să-şi facă o casă nouă. Atunci şi-au pus întrebarea „cum ar fi dacă locuinţa noastră s-ar putea mişca?", iar Luke Everingham a început să facă socoteli legate de greutatea şi forma unei astfel de case.

După ce a făcut mai multe schiţe cu forme octogonale şi circulare, Everingham a fost plăcut surprins să descopere că proiectul de vis este chiar fezabil. Clădirea, care are diametrul de 24 de metri, are şi o verandă de jur împrejur.

Casa se roteşte prin simpla apăsare a unui buton.

„Este o locuinţă magică pentru că te poţi bucura la maximum de vreme şi de peisaj", spune Luke Everingham. „Singura problemă este că, uneori, poţi fi uşor dezorientat."

Cum funcţionează casa mobilă

Mecanismul de rotire este controlat cu ajutorul unui panou cu ecran tactil care se află în sufrageria casei.

Instalaţiile sanitare şi sistemele electrice sunt montate în zona centrală a casei, iar camerele se mişcă în jurul lor cu ajutorul a două motoare electrice de dimensiunea unei maşini de spălat.

Mai multe