Au inventat legumele antisecetă

16 august 2010 16:59   Actualitate
Ultima actualizare:

Creatorul soiului de roşii „Cristin" şi a castravetelui „Triumf", doctorul în horticultură Costel Vînătoru, spune că, în acest sezon, specialiştii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău s-au confruntat cu o avalanşă de legumicultori care comandă seminţe omologate la Buzău.

Rezistenţa acestor legume nou create este cu 10-15 zile mai mare. Castravetele are gene de rezistenţă la principale boli şi nu trebuie stropit aşa de des. Cercetătorul ştiinţific Floarea Burnichi, autoare a mai multor hibrizi de legume, spune că noile legume sunt extrem de rezistente la secetă.

„Temperaturile ajung la 45 de grade Celsius în solarii. Aceaste legume cresc în condiţii de secetă şi umiditatea atmosferică scăzute sau ridicate. Sunt rezistente şi la dăunători", spune Burnichi. Cercetătorii buzoieni spun că, în condiţii de câmp, cantitatea de legume antisecetă ajunge la 35 de tone la hectar, dar dacă se intervine tehnologic cu irigaţii sau îngrăşăminte, recolta e mai mare. Legumicultorii din Buzău spun şi ei că aceste soiuri nu au nevoie de irigare intensă.

„Aceste soiuri reduc de consumul de apă", ne-a declarat Alexandru Muşa, producător.

Mai multe