Au montat camere video în bârlogul ursului
Experiment inedit! Biologii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului au montat camere video în 15 bârloguri ale urşilor din Vrancea, Covasna şi Harghita. Rolul proiectului e conservarea habitatului şi studierea comportamentului urşilor.
Proiectul e finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Life Nature" cu un buget de 600.000 de euro, iar cercetările Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vrancea se vor derula până în 2013.
Specialiştii din Vrancea au instalat camerele video în interiorul bârlogurilor, dar şi senzori de mişcare şi dispozitive care arată parametrii climatici din oră în oră.
Camerele video sunt prevăzute cu senzori şi au carcase metalice protectoare, pentru a nu fi distruse de urşi
„Am montat camere video în 15 bârloguri. Practic, se activează camerele când intră ursul în bârlog. Astfel vom şti şi noi ce influenţă au asupra lor factorii climatici. Vom şti care e zona care le prieşte cel mai bine. Acum aşteptăm ca ei să intre în bârloguri pentru somnul de iarnă", ne-a declarat Radu Mihai Sandu, consilier la APM Vrancea.
Proiectul prevede şi o echipă de avocaţi pentru urşi. Animalele nu vor mai putea fi sacrificate decât cu recomandarea echipei de Evaluare a Riscurilor din cadrul Asociaţiei pentru Conservarea Biodiversităţii Biologice. Acum, în Vrancea, Covasna şi Harghita sunt aproximativ 2.300 de urşi.
Montarea camerelor se face în locuri greu accesibile animalelor
Dispozitivul antiurs
Silviu Chiriac, consilier al APM Vrancea spune că există soluţii pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite de oameni. Un dispozitiv din tablă subţire montat pe un gard ţine ursul departe pe timpul nopţii.
Cea mai mică adiere de vânt face ca bucăţile de metal să se mişte, producând astfel un sunet care sperie animalele pădurii. Ziua, la lumina soarelui, acest dispozitiv străluceşte şi sperie sălbăticiunile.