Autorităţile locale şi organizatorii Love Parade, vinovaţi pentru busculada soldată cu 19 morţi

26 iulie 2010 9:07   Actualitate
Ultima actualizare:

Întrebarea principală care se ridică este de ce un festival la care, în anii anteriori, au luat parte peste un milion de persoane din Germania şi din restul Europei, a fost organizat în 2010 într-o incintă de numai 230.000 de metri pătraţi, care abia făcea faţă unui număr de 250.000 de participanţi.

Părintele Love Parade, Matthias Roeingh, aşa-numitul "Dr Motte'", a afirmat că tragedia putea fi evitată, iar vina aparţine organizatorilor.

Alte probleme semnalate sunt faptul că accesul în sală s-a făcut printr-un tunel îngust, de numai 10 metri lăţime, lipsit de ieşiri de siguranţă, dar şi întârzierea cu care au ajuns la locul incidentului maşinile de salvare.

Un locuitor din Duisburg care a participat la petrecere a declarat pentru postul de televiziune NTV că "oraşul Duisburg s-a făcut de ruşine" prin proasta organizare a evenimentului, scrie Adevărul.

Organizatori: Suntem parţial responsabili, în sensul moral

Primarul din Duisburg, Adolf Sauerland, a afirmat însă că planul de securitate al oraşului este "solid". "Nu conceptul de securitate a fost cel care nu a funcţionat, ci probabil că vina ţine de probleme individuale", a spus el.

La rândul său, şeful echipei de organizare a evenimentului, Fritz Pleitgen, a afirmat că se simte "parţial responsabil, dar într-un sens mai degrabă moral".

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat tristeţea şi şocul faţă de accidentul fatal. "În aceste ore dificile, gândurile mele sunt alături de rudele victimelor", a spus ea ieri noaptea.

La rândul său, preşedintele Christian Wulff a cerut o anchetă amănunţită.

Au participat 1,4 milioane de oameni

La festivalul Love Parade, organizat la Duisburg, au patricipat ieri circa 1,4 milioane de oameni din întreaga Europă, potrivit poliţiei. Panica a izbucnit în jurul orei locale 17.00 (18.00 ora României), într-un tunel care ducea spre concert şi care era plin. Oamenii s-au călcat în picioare, iar 19 persoane şi-au pierdut viaţa, în timp ce alte 342 au fost rănite, potrivit poliţiei.

Potrivit martorilor, tot mai mulţi oameni, dintre care unii beţi, au încercat să intre la festival prin tunel.

"Oamenii au continuat să se împingă pentru a intra în tunel timp de 10 minute, apoi şi-au dat seama de ce se întâmplă şi s-au întors", a explicat un martor pentru postul de televiziune NTV. "Unele persoane erau pe jos, în timp ce altele se urcau pe ziduri pentru a încerca să intre în tunel", a adăugat el.

"Câţiva poliţişti şi membri ai echipelor de salvare au încercat să intre în tunel, dar era prea multă lume", a precizat martorul.

După incident, numeroase elicoptere de salvare au aterizat pe autostrada de deasupra tunelului.

Accidentul este cel mai grav de acest gen după anul 2000, când nouă oameni şi-au pierdut viaţa în împrejurări asemănătoare la un festival de rock din Danemarca.

Prima Love Parade de la Berlin a fost generată, în 1989, de o demonstraţie de pace care s-a transformat într-o celebrare în aer liber a "club culture". Festivalul muzicii tehno s-a mutat în ultimii ani din cauza problemelor financiare şi a tensiunilor cu oficialii capitalei

Mai multe