Autostrada Transilvania, şantier blestemat

9 octombrie 2009 6:28   Actualitate
Ultima actualizare:

UPDATE Bechtel refuză să răspundă la întrebări

Bogdan Sgârcitu, director de comunicare la Bechtel,  a declarat că, în acest moment, pe şantier se desfăşoară o anchetă. "Nimeni dinafara şantierului nu are acces aici. Datorită anchetei, activitatea la departamentul Structuri a fost întreruptă". Sgârcitu a declarat că Bechtel va da publicităţii, astăzi, o poziţie oficială legată de aceste incidente.

UPDATE Sindicaliştii: Nu au fost probleme cu protecţia muncii până acum

Preşedintele Sindicatului Transilvania al Angajaţilor Bechtel, Mihai Lup, a afirmat că din punctul de vedere al protecţiei muncii nu au fost probleme pe şantierul autostrăzii niciodată. “Nu înţeleg ce putea să se întâmple, sunt bulversat. Tot ceea ce înseamnă lucru la o înălţime mai mare de 1,8 m nu se lucrează fără ham. Totodată, există reflectoare puse, pentru munca pe timpul nopţii”, a afirmat Lup.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a demarat o anchetă împreună cu procuratura.

Unul dintre muncitori a căzut de la 22 de metri înălţime, de pe un viaduct ,în timp ce monta bordurile pentru autostrada Transilvania. Imediat ce bărbatul s-a prăbuşit în gol, colegii săi au cerut ajutor la 112. Medicii l-au resuscitat mai bine de 40 de minute, însă fără nici un rezultat. Echipele de muncitori sunt ingrozite: joi, un alt coleg de-a lor a căzut în aceeaşi zonă, de pe un pilon de viaduct, de la aproximativ 5 metri. Acesta a scăpat însă cu viaţă: are un trumatism cranio-cerebral uşor şi probabil, spun medicii, o fractură de bazin.

Ce-a de-a doua victimă de azi-noapte căzut de la şase metri şi a decedat în această noapte la spital. Nu se ştie dacă cei doi muncitori respectau normele de protecţia muncii.

La autostrada Transilvania se lucrează non stop, pentru a fi terminată la timp. Muncitorii muncesc în trei schimburi la autostradă. 

Muncitorii spun că lucrează în condiţii anormale şi într-un ritm foarte alert. "Normal s-ar lucra câte şase în echipă, dar ni s-a spus că echipele trebuie să fie de câte patru. Ni s-a spus că dacă nu facem 20 de borduri nu plecăm acasă. A căzut colegul de la o înălţime de aproape 30 de metri la kilometrul 49. I-o găsit telefonul poliţia, acolo jos în prăpastia în care o căzut. Eu eram la cinci metri de el", a declarat unul dintre colegii muncitorului care s-a prăbuşit în gol de pe viaduct. 

Mai multe