Baia Mare: Mamă la 13 ani

27 iulie 2010 11:34   Actualitate
Ultima actualizare:

Micuţa a văzut lumina zilei vineri seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. „Mă bucur tare mult că fetiţa mea este sănătoasă şi frumoasă", a declarat Terezia B., care nu de mult a împlinit vârsta de 13 ani. Potrivit medicilor de la spitalul băimărean, adolescenta a născut fără probleme, iar nou-născutul este perfect sănătos şi a cântărit, la naştere, 3,700 kilograme.

Cu toate că nu puteau să se căsătorească legal, din cauza vârstei fragede a tinerei mame, părinţii micuţei şi-au unit destinele după tradiţia ţigănească, ce permite acest lucru. „Nu avem acte, dar, după legea ţigănească, sunt soţia tatălui copilului meu", explică adolescenta care a devenit mamă în urmă cu doar patru zile.

„Foarte rar ne întâlnim cu asemenea cazuri. Mămica a fost cuminte la naştere, nu am avut probleme, iar copilul este perfect sănătos", a declarat doctorul Laura Veronescu, şefa secţiei de Neonatologie din cadrul unităţii spitaliceşti băimărene.

Nu a fost nicio zi la şcoală

Minora provine dintr-o familie de etnie rromă din Târgu Mureş. „Am venit în Maramureş, la Băiţa de sub Codru, acum un an, ca să trăiesc cu alesul inimii mele. Părinţii mei sunt la Mureş, încă nu au aflat că sunt bunici. Trebuie să îi anunţăm", se mândreşte Terezia B. Adolescenta nu cunoaşte carte şi spune că, acasă la socrii ei, se ocupă cu treburile gospodăreşti. „Bărbatul meu face cetârne, este un om harnic. Ne ajută şi soacră-mea cu toate cele", mărturiseşte fata, care abia aşteaptă să se întoarcă acasă, unde, spune ea, o aşteaptă toţi cei de-ai casei.

Contactat telefonic, tatăl micuţei, Mircea F., în vârstă de 22 de ani, a refuzat să dea detalii legate de naşterea copilului. „Nu vreau să daţi nume! Mă bucur tare că am devenit tată, dar nu vreau să atrag atenţia presei", a spus bărbatul. De adolescentă se ocupă, pe tot timpul spitalizării, un asistent maternal, deoarece aceasta este minoră, nu este însoţită de părinţi şi nu este căsătorită legal cu tatăl copilului.

Ce spune psihologul

„Pentru o mamă atât de tânără, suportul familiei este extrem de important. Cu siguranţă, adolescenta nu realizează încă ce consecinţe poate aduce naşterea unui copil. În plan emoţional, mama poate întâmpina foarte multe probleme, pornind de la depresia postnatală, care în cazul ei poate avea un efect mult mai puternic, până la diverse forme de anxietate. Chiar şi în relaţia cu copilul, adolescenta va avea probleme, pentru că la rândul ei este un copil şi nu va şti să îşi manifeste afecţiunea maternă faţă de acesta", explică psihologul şcolar Cristina Ambruş.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, adolescenta are tot dreptul să-şi crească nou născutul. „Dacă îngrijeşte copilul şi împlineşte toate datoriile de mamă, nu există niciun impediment pentru ca noul născut să rămână alături de mamă. Desigur, aceasta nu se poate căsători legal până ce nu împlineşte 16 ani", arată Nicolae Boitor, directorul DGASPC Maramureş.

Surse din Poliţie au arătat că, în cazul în care se face o sesizare cu privire la un asemenea incident, se impune deschiderea unui dosar penal pentru întreţinerea relaţiilor sexuale cu o minoră împotriva tatălui copilului.

Mai multe