Banii de diguri, «înecaţi» de firme cu pile

13 iulie 2010 16:10   Actualitate
Ultima actualizare:

3.500 de case distruse din temelii, peste 30 de kilometri de drumuri naţionale deteriorate, 731 de poduri şi podeţe prăbuşite şi alte 1.217 avariate. Inundaţiile din acest an au făcut pagube de 59 milioane de euro. Bani pentru prevenirea unui asemenea dezastru au fost. S-au dat imediat după revarsarea apelor din 2008. Însă i-a luat apa, căci la diguri nu prea au ajuns.

După retragerea apelor rămâne mocirla, iar Curtea de Conturi caută acum în noroaie banii înecaţi la inundaţiile din 2008.

Atunci ar fi trebuit refăcute diguri şi regularizate cursuri de apă cu pericol mare de revărsare.

Laszlo Borbely, ministrul mediului: "Am trimis deja Corpul de control al ministerului la Administraţia Naţională «Apele Române» pentru a verifica acuzaţiile făcute recent de domnul Iliescu"

După semnalul de alarmă tras de secretarul de stat Valentin Iliescu, a ieşit la lumină o Notă de documentare preliminară a Curţii care arată că banii s-au cheltuit aiurea, pe lucrări fictive sau au fost canalizaţi spre firme „cu pile", prin încredinţare directă şi fără să le fi cerut garanţii şi experienţă.

De exemplu,pe valea Vişeului, în zona Petrova-Leordina sau la Vişeul de Jos o firmă din Oradea a primit sume mari de bani pentru îndiguiri, deşi aceste „obiective erau teoretic executate şi plătite în anii anteriori".

Mai mult, aceste firme executaseră lucrări în anii anteriori cu o calitate îndoielnică şi care nu au rezistat.

Chiar dacă existau garanţii de 24 de luni, constructorii nu au fost puşi niciodată să repare lucrările pe banii lor, ba chiar au fost plătiţi în plus.

În alte cazuri, unele Direcţii locale de ape au contractat firme cu sedii şi locaţii de lucru aflate la mare distanţă.

La digul Sagna-Neamţ, pentru două breşe, a lucrat o firmă din Oaş iar la digul Răchiţeni-Iaşi, a lucrat o firmă din Galaţi. Şi la cheltuieli neprevăzute s-au scurs bani.

La Dragomireşti-Mureş au apărut cheltuieli neprevăzute de peste 45.000 de euro iar la Topliţa şi Horodnic din Suceava cheltuielile neprevăzute şi nespecificate au fost de circa 50.000 de euro.

Mai multe