Barack Obama recunoaşte că SUA au practicat tortura după atentatele de la 11 septembrie
Preşedintele american, Barack Obama, a admis vineri că Statele Unite au făcut lucruri "contrare" valorilor lor după atentatele din 11 septembrie şi a recunoscut că Washingtonul a "torturat oameni", relatează AFP.
"Noi am făcut multe lucruri juste, însă am torturat oameni", a recunoscut Obama în faţa presei, evocând o viitoare declasificare a unui raport parlamentar american asupra tehnicilor de interogare folosite de către CIA între 2002 şi 2006, în timpul mandatului lui George W. Bush.
"Când noi am folosit unele tehnici de interogare mai puternice, tehnici pe care eu le consider drept tortură şi orice persoană onestă ar trebui să le considere la fel, am traversat o linie", a adăugat el, într-o întâlnire cu presa la Casa Albă.
După atentatele de la 11 septembrie, CIA a capturat zeci de persoane suspectate de legături cu Al-Qaida şi a utilizat "tehnici de interogare mai puternice".
Reamintind că a interzis aceste metode când a venit la Casa Albă, Obama a avertizat totuşi împotriva unor judecăţi "prea moralizatoare" cu privire la această perioadă.
"Cred că atunci când de uităm spre trecut, este important să ne amintim câte persoane aveau frică după prăbuşirea turnurilor gemene (ale complexului World Trade Center)", a subliniat preşedintele american.
"Lumea nu ştia dacă alte atacuri sunt iminente. Exista o enormă presiune pe umerii forţelor de securitate şi a echipelor de securitate naţională, pentru a încerca să facă faţă acestei situaţii", a adăugat el.
În opinia lui Obama, "trebuie, în calitate de ţară, să ne asumăm responsabilităţile faţă de ceea ce s-a întamplat, pentru ca acesta să nu se mai întâmple în viitor".
În 2013, un studiul, efectuat de către Asociaţia Constitution Project, care critică în primul rând administraţia George W. Bush, a conchis că Statele Unite s-au angajat "incontestabil în practicarea torturii" după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, iar "oficiali de cel mai înalt rang din ţară poartă responsabilitatea acestui lucru".
Raportul de 577 de pagini, întocmit de o echipă de 11 persoane, acuza "oficiali de cel mai înalt rang din ţară - civili şi militari - că poartă o parte a responsabilităţii pentru că au autorizat şi contribuit la implementarea torturii".