Berea, bună pentru amatorii de sport
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Granada şi cei de la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid, Spania, au studiat efectele consumului de bere după activitatea fizică.
Cercetarea a fost realizată pe persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, obişnuite cu consumul moderat de bere şi cu practica sportivă.
Participanţii la studiu au fost supuşi unor exerciţii extenuante (60 minute de alergare pe bandă) în condiţii de temperaturi ridicate (35 de grade Celsius) şi o umiditate relativă de 60%. Prin aceste activităţi fizice, subiecţii au pierdut circa 1,5-2 litri de apă, adică 2-2,5% din greutatea corporală.
Participanţii la studiu au făcut aceste exerciţii de două ori. După una dintre probe, se rehidratau cu apă în cantitatea dorită. După cealaltă, se rehidratau cu bere - o cantitate de 660 de mililitri - şi, apoi, apă la cerere.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că berea permitea recuperarea pierderilor hidrice cel puţin în aceeaşi măsură ca şi apa, şi nu s-a putut constata niciun parametru care să fi suferit o modificare negativă prin consumul de bere.
„Berea este o băutură adecvată pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiraţie, facilitând recuperarea după exerciţiul fizic, mai ales când aceasta se realizează într-un mediu călduros", a explicat Alin Popescu, medic coordonator al Federaţiei Române de Rugby.
Nu îngraşă
Consumul moderat de bere cu şi fără alcool nu provoacă o creştere în greutate şi nici modificări în masa corporală. Cercetătorii spanioli au realizat un studiu pe un grup de voluntari cu vârste cuprinse între 20 şi 42 de ani.
În prima săptămână a studiului, toţi participanţii s-au abţinut de la orice consum de băuturi cu alcool. Apoi, au introdus în dieta obişnuită o cantitate moderată de bere cu sau fără alcool.
„Măsurătorile antropometrice au stabilit că un consum moderat de bere, cu sau fără alcool, nu modifică circumferinţa braţului, taliei şi a coapsei", a declarat cercetătorul Marcos Ascensión.
330 de mililitri pe zi reprezintă consumul moderat de bere în cazul unei femei.
660 de mililitri pe zi reprezintă consumul moderat de bere în cazul unui bărbat.
90% din compoziţia berii este, de fapt, apă, restul de 10% revenind altor elemente.